Romeinse geboorteaankondiging

[Vandaag een gastbijdrage van J.H.W.H. Bilderdijk, wetenschapsjournalist.]

In Beneden-Leeuwen is bij een opgraving van Romeinse artefacten door de RK amateur-archeologenvereniging “Graven naar de Eeuwigheid” onder andere een fragment gevonden van wat mogelijk een geboorteaankondiging is geweest. Het leesbare deel bevat namelijk de naam Jona en een reeks cijfers: 29-10-. Hoewel het om een zeer klein fragment gaat (voor de meer onderlegden onder de lezers: een type 404 document) wordt vermoed dat het hier gaat om een zeer vroege versie van het klassieke verhaal met deze protagonist.

Het bijzondere aan dit fragment is echter zowel de papiersoort als de gebruikte inkt als de vormgeving. Alle doen verrassend modern aan en dat zou een compleet nieuw beeld kunnen geven van de stand van de techniek rond het begin van onze jaartelling. Ik hoef niet te zeggen dat dit een ontdekking van Bijbelse proporties zou zijn.

Nader onderzoek

Om dit echter onomstotelijk te kunnen vaststellen zijn voor nader en vooral onafhankelijk onderzoek enkele gerenommeerde wetenschappers aangezocht. Het belang hiervan kan mede in het licht van het vorig jaar verschenen Veritas van Ariel Sabar niet voldoende onderstreept worden.

Ten eerste is daar Dr. Remco Clavan (Den Haag, 1989), Oost-Europadeskundige maar voor de gelegenheid bereid zich als papyroloog c.q. papierdeskundige op te werpen. Hij verwijst hierbij naar de primaire les van zijn leermeester Dra. P. Långstrump: “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”.

Vervolgens professor Zbygniew Prlwytzkofsky (Fort Augustus, 1947), in kleine kring bekend van de uitspraak “Dit is alles ja gans onwetenschappelijk”, maar algemeen bekend als groot kenner van alles dat met inkt te maken heeft, althans het praktische gebruik daarvan.

En tenslotte Dr. Wolfgang Fischer (Palm Beach, 1951), lector toegepaste kunstgeschiedenis, bekend van de uitspraak “A bad forgery is the ultimate insult”.

Methodiek

Voor hun onderzoek gebruikten zij de methode Toonder (kortheidshalve zo genoemd, voluit echter de methode Trump/De Bie/Van Kooten/Toonder), die er kort samengevat op neer komt dat feiten er zijn om verzonnen te worden.

De conclusie van het onderzoek is niet geheel eenduidig: hoewel de deskundigen er na ampel beraad van overtuigd zijn dat het om een origineel van rond het begin van onze jaartelling moet gaan, kan toch ook niet helemaal worden uitgesloten dat het hier een vervalsing uit de eerste helft van de jaren zestig van de vorige eeuw betreft.

Oudhistoricus T.F.M. (Jona – sic!) Lendering, niet bij dit onderzoek betrokken, is desgevraagd zeer enthousiast: “Het is natuurlijk totale quatsch, van (dank aan wijlen Piet Vroon) absoluut zulo-niveau, maar aangezien 29 oktober toevallig wel mijn verjaardag is toch een alleraardigst onderzoek.”

(Note to self / niet voor publicatie: om de subsidie te behouden moet het woord wetenschapscommunicatie nog ergens in het artikel worden verwerkt. @Jona: any ideas? O, en nog iets: moet ik nog vermelden dat ik tevens voorzitter ben van “Graven naar de Eeuwigheid”? Of laten we dat maar onbenoemd? Lekkere chick trouwens, die vrouw van Jezus. Net een afbeelding van gezien, maar dat terzijde. Iemand nog een biertje?)

Deel dit:

5 gedachtes over “Romeinse geboorteaankondiging

 1. FrankB

  Teleurstellend dat je onze nationale historicus Mark Rutte niet hebt geconsulteerd. Nu ons nationale parlement, geheel in de geest van deze heuglijke dag, zichzelf zo voortreffelijk belachelijk maakt (en kamerbreed! grotere consensus en eendrachtiger samenwerking is in de Nldse politieke geschiedenis nog niet voorgekomen) had hij vast wel een minuutje vrij kunnen maken. En een genie als hij heeft toch niet langer nodig.

  1. Ben Spaans

   Nee, Rutte is niet onze Nationale Historicus, alsjeblieft…Zelfs niet sarcastisch…😉 zijn geheugencapaciteit is daar ook niet toereikend voor, kan hij niet aan…😒

 2. Jeroen

  Schitterende vondst!
  Was hij niet de geprofeteerde beschermheilige van de Losse Veters en de Vlekken op den Jas?

Reacties zijn gesloten.