Oudjaar

Het is oudjaar en ik neem de gelegenheid te baat om wat dingen af te ronden. In de eerste plaats: mijn dank aan u, beste lezers. Menigeen heeft, toen ik tien dagen geleden een bedelbrief stuurde, wat geld overgemaakt. Dank u wel daarvoor. Ik schrijf voor uw en voor mijn plezier, maar het was óók plezierig dat er wat geld binnenkwam.

Verder: dank aan de archeologen, classici, historici en anderen die me ook in het afgelopen jaar weer hebben geholpen. Het gebeurt elke week wel een keer dat ik advies nodig heb en als ik dan iemand app of mail, krijg ik doorgaans heel snel een antwoord.

Nog meer reden tot dankbaarheid: voor mij was 2021 een jaar van veel sterfgevallen en weinig inkomsten, maar eigenlijk is het een goed jaar geweest. Ik ben gezond gebleven, heb reizen naar Frankrijk en naar Irak kunnen maken, en heb meer mensen kunnen spreken dan in 2020. Het grappigste compliment dat ik heb gekregen was dat ik strack was, wat het (inderdaad Nederlandse) woord is dat ze in West Point gebruiken voor een officier die ook onder moeilijke omstandigheden goed gekleed gaat. Nu heb ik sinds een tijdje wel een voorbeeld genomen aan onderstaande mannen, want wauw, wat zagen die kerels er eigenlijk goed uit.

Mission Control, Houston, tijdens de Apollo 10

Verder wil ik de vaste gasten van de reageersectie bedanken. De sfeer is de laatste tijd aanzienlijk prettiger dan in 2020. We zijn het vaak oneens en, zoals het gaat in fora, er zijn mensen met stokpaardjes, maar toch: ik hoef niet meer in te grijpen en dat is wel zo prettig.

Mijn nieuwjaarswens is die van elk jaar: ik wens u veel Deventerstraten. Heel de wereld gaat er weg en komt er ook weer aan. De immer stracke Jules Deelder wist hetzelfde sentiment beter dan ik te verwoorden in een leuk gedicht, zie helemaal boven.

Tot slot: we zitten in een lockdown. Dat is gewoon vervelend, maar laten we bedenken dat niet wij de slachtoffers zijn. Nederland en België zijn schatrijk. Probeer niet bij de pakken neer te zitten. Ikzelf hoop volgend jaar weer college te kunnen gaan doen en de beste raad die ik u geven kan, is om u ook gestructureerd wat bij te scholen. Ik attendeer u op de Quarantainecolleges. Kijk eens of daar iets voor u bij zit.

Op deze blog geen oudjaar met luie eindejaarslijstjes waarin wéér aandacht wordt gegeven aan zaken die de afgelopen twaalf maanden uw aandacht al hadden. Straks om één uur is er dus een vers stukje over Domitianus. Een verder: tot volgend jaar!

Deel dit:

19 gedachtes over “Oudjaar

 1. Rob Alberts

  Ik wens jou een voorspoedige jaarwisseling.

  En Een mooi, gezond 2022 en veel schrijfplezier!

  Optimistische groet,

  1. Dirk Zwysen

   Hè, zit Nederland in lockdown? Niets van gemerkt in Antwerpen 😬.

   Ik wens jullie allemaal een goed 2022 waarin je weer onbezorgd kan genieten van nieuwe ontdekkingen en oude vrienden.

   1. Huibert Schijf

    Wie weleens Hollanders in Antwerpen heeft meegemaakt schrikt van zijn landgenoten. Maar Dirk, er bestaan echt aardige en beleefde Nederlanders.

    1. Ik ben voor militaire dienst opgekomen in Ossendrecht. In de weekends gingen veel dienstplichtigen stappen in Antwerpen. Daar waren destijds cafés met bordjes dat Hollanders niet welkom waren. Onze officieren legden ons uit dat dat niet zonder reden was en adviseerden ons niet naar Antwerpen te gaan.

     1. Huibert Schijf

      He, dat is grappig. Ik ben ook in Ossendrecht opgeroepen. Maar veel eerder dan jij. Van tochtjes naar Antwerpen heb ik nooit gehoord. Zo makkelijk was het ook niet, want je moest eerst in Roosendaal zien te komen. Ik heb geen idee hoe dat moest. Met een bus?

 2. Saskia Sluiter

  Ja, Laten we er wat van maken, van dit nieuwe jaar. Ik wens jullie allen een gezond en voorspoedig 2022. En Jona in het bijzonder .

 3. Geerke Simons

  Veel gezondheid, weinig frustraties en voldoende nachtrust gewenst. En mooie gedachten en ontdekkingen gewenst.

 4. Tommy

  Een gelukkig nieuwjaar voor de lezers van deze blog en in het bijzonder ook aan Jona, die ons elke dag weer inspireert! 🙂

Reacties zijn gesloten.