Domitianus (7): Vespasianus keizer

Vespasianus (Ny Carlsberg Glyptotek, Kopenhagen)

De bovenstaande buste is interessant. Het is een portret van keizer Vespasianus, maar de afbeelding wijkt een beetje af van wat we gewend zijn. De man was aan de macht gekomen na een burgeroorlog, waarin hij eind 69 keizer Vitellius had uitgeschakeld, die in april Otho tot zelfmoord had gedreven, nadat die in januari Galba had laten lynchen. De laatst overgebleven rivaliserende keizer, Sabinus, werd op de been gehouden door de Bataven en andere rebellen in het noorden. Vespasianus zou in 70 met hen laten afrekenen. Die oorlog werd officieel geleid door Domitianus, die zich zo zou kunnen meten met zijn broer Titus, die in deze tijd Jeruzalem innam.

Terug naar Vespasianus: de eerste weken – laten we zeggen rond oudjaar 69 – waren er nog geen portretten. Het bovenstaande portret moet op dat moment zijn vervaardigd. Een beeldhouwer heeft een buste van de wat pafferige Nero genomen en die zo bewerkt dat het wat magerdere gezicht van Vespasianus eruit kwam.

Om dit portret te zien, zou u normaliter naar Kopenhagen moeten, naar de Ny Carlsberg Glyptotek. Het is nu een van de stukken in de door de lockdown vooralsnog verborgen expositie in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Nog even wachten dus, tot de lockdown voorbij is en we er weer naartoe kunnen. Tot het zover is, zijn er blogjes als dit en een handzame catalogus. Die bestelt u hier als u het museum wil steunen of daar als u liever een lokale boekhandel steunt.

Deel dit:

2 gedachtes over “Domitianus (7): Vespasianus keizer

  1. Rob van Dam

    “Een beeldhouwer heeft een buste van de wat pafferige Nero genomen en die zo bewerkt dat het wat magerdere gezicht van Vespasianus eruit kwam.” Goh!

    Hoezo “zo”? Kun je daar iets over aangeven aan de hand van de foto? Wat is waar te zien? Op de tentoonstelling miste ik dat ook al.

    Ik vind het overigens een procedé met een hoge symboolwaarde, heel geschikt voor bij de jaarwisseling. Voorspoed en hoge verkoopcijfers gewenst in 2022!

Reacties zijn gesloten.