Even iets over de Mainzer Beobachter

Gevelsteen (Egelantiersstraat, Amsterdam)

Lichte keelpijn, slaperigheid, een loopneus, een flauwe hoofdpijn en een enkele kuch: ik ben gevaccineerd en geboosterd maar zat deze week wel in een auto met iemand die positief bleek te zijn getest. Omdat de plek waar ik mijn PCR-test had moeten halen, bleek te zijn weggewaaid, zit ik nu wat langer dan normaal in zelfquarantaine. Een mooie gelegenheid om wat groot onderhoud aan de Mainzer Beobachter.

Als u hierboven kijkt, ziet u dat de kop wat is aangepast. Linksboven staat nu “Wat is de Oudheid?” en daar staat een superkorte samenvatting van de oude geschiedenis. Het uitklapmenu brengt u naar vervolgpagina’s met links naar artikelen over diverse landen of uitleg van wat de oudheidkundige wetenschappen nu eigenlijk maakt tot wetenschappen.

De pagina die ik deze druilerige dag aan het maken ben, zal verwijzen naar de antieke diverse antieke culturen. Ze is vooral om te zoeken; ik geloof namelijk steeds minder in “cultuur” als bruikbaar concept. Hopelijk vergroten de nieuwe pagina’s het bedieningsgemak van de Mainzer Beobachter.

Omdat we leven in een tijd waarin desinformatie gratis is terwijl je moet betalen voor betrouwbare inzichten, is het cruciaal dat goede informatie gratis is en blijft. De musea doen al veel op dit gebied en moeten als voorbeeld dienen.

Ik pretendeer niet dat alles wat ik schrijf goed is. Immers, ik ben geen wetenschapper en heb geen toegang tot de schatkamer achter de academische betaalmuren. Ik doe echter mijn best en deze site zal zonder betaling toegankelijk blijven. Ook wil ik haar vrij houden van advertenties. Wel overweeg ik een donatie-systeem in te voeren waar u, geheel vrijwillig, kunt doneren.

Liever heb ik echter dat u mijn boeken koopt en leest. Bijvoorbeeld Hannibal in de Alpen of zijn zusje, het boek over papyrologie. Dan loopt de bevoordeling namelijk twee kanten op: ik krijg er wat voor en u heeft er zelf ook wat aan.

Deel dit:

9 gedachtes over “Even iets over de Mainzer Beobachter

  1. Frans Buijs

   Ook namens mij! Overigens heb ik dezelfde klachten gehad, maar ze waren zo mild dat ik niet weet of ik nou omikron had of gewoon slecht geslapen (verstopte neus heb ik altijd wel in dit jaargetijde).

 1. Huibert Schijf

  Handige nieuwe rubriek. Moest even zoek waar nu de aardige rubriek landen staat. Maar zo gevonden. Per land gaat het niet alleen over de oudheden maar dat vind ik juist wel leuk.

 2. Saskia Sluiter

  Oudheidkundes: mooi. En beterschap natuurlijk. Als ik bij mijn vrienden en kennissen rondkijk valt ’t mee: het spreekwoordelijke – en als woord inmiddels zelf besmette – ‘griepje’. Ik hoop dat dat ook voor jou geldt!

Reacties zijn gesloten.