Wolgaslepers

Ik heb weinig met klassieke muziek. Als musici in twee-en-een-halve minuut en met drie akkoorden hun punt niet kunnen maken, zijn het volgens mij stuntels. Liever The Ramones dan Bach. Met Russen heb ik ook al niet zo veel. In september 1984 moest ik in militaire dienst: een compleet jaar heb ik verspild om te verhinderen dat ze ons land zouden veroveren. Tussen mij en de Russen wordt ’t nooit meer wat.

Maar verdraaid als het niet waar is. Op zoek naar iets anders struikelde ik over deze opname van het Lied van de Wolgaslepers.

Fantastisch. Ik heb geen idee of ze mooi zingen en weet niet genoeg van muziek om te kunnen beoordelen of het orkest goed speelt. Maar ik denk wel dat ik herken dat deze opname, uit 1993, een zwanenzang is van de Sovjet-Unie.

Stomme Sovjet-Unie. De Koude Oorlog kostte me een jaar van mijn leven. En nu luister ik, verdorie, met een brok in mijn keel naar het Koor van het Rode Leger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s