Plagiaat en bedrog

Lange Niezel 25, Amsterdam

En dat is twee. Het materiaal op de Livius-website is al sinds jaar en dag gratis; als iemand het wil overnemen, wil ik alleen een link terug (zodat mensen kunnen controleren of er een actuele versie is), en dat het niet gebeurt om geld mee te verdienen. Livius werkt voor de gemeenschap, niet voor andermans winst.

Dat laatste lijkt niet iedereen te begrijpen: ik blogde een tijdje geleden al dat een Noorse letterdief de hele Livius-website had gekopieerd en er advertenties bij had geplaatst. Voor mij was dat reden om er een copyrightorganisatie op te zetten – en met succes.

Zondag ontdekte ik een ander geval: iemand had artikelen van de website overgenomen en op een blog geplaatst. Ik schreef WordPress, gaf links naar de geplagieerde pagina en het origineel, en binnen achttien uur was de webpagina verwijderd. Ironisch detail: de plagiaris beunhaast bij als paranormaal medium. Als je de mensen toch al voor de gek houdt, is letterdieverij blijkbaar een kleine stap.

Dat was twee.

Overigens had ik kort daarvoor ontdekt dat een Amerikaanse universiteit mijn pagina over Babylonische astronomie had gekopieerd (origineel; kopie). Het moet er al heel lang staan, want de pagina is een jaar of drie geleden geactualiseerd. Ik schreef ze aan om ze te vertellen dat er een betere versie was, maar heb tot op heden geen reactie. En dat is jammer. Als een burger de moeite neemt een universiteit te wijzen op een onjuistheid, moet je als universiteit reageren met dezelfde snelheid als WordPress. De volgende keer neemt de burger die moeite namelijk niet meer, en zegt hij “er klopt iets niet aan de universiteit”.

Deel dit: