Hanzespoorlijn

Morgen moet ik in Groningen zijn voor een symposium over de Dode Zee-rollen. Het begint onchristelijk vroeg, dus ik zit vandaag al in de trein en ik rijd momenteel voor de eerste keer over de Hanzelijn, het nieuwe stuk spoor tussen Lelystad en Zwolle.

Ik zou zo graag eens niet over de trein mopperen, maar de eenvoudige waarheid is dat het spoor niet vlak ligt. De lakmoestest is of je makkelijk kunt schrijven. Dat gaat dus niet. Ik had, in deze tijd, iets beters verwacht.

Het uitzicht over het lege land ten noorden van Dronten is overigens prachtig. Dat dan weer wel.

PS

Heel sterke reactie hieronder: het zou wel eens kunnen liggen aan de trein.

19 gedachtes over “Hanzespoorlijn

 1. Beste Jona,
  Gisteravond laat reed ik over hetzelfde traject, en probeerde nog wat mailtjes te beantwoorden. No way (letterlijk)! Mijn laptop schudde dat het een lieve lust had, de ene typefout na de andere verscheen op het scherm…hopeloos stemmend. Infrastructuur maken is een kunst!
  Geniet maar van het landschap, en als je in de trein wilt werken: neem dan de oude Veluwelijn terug! En een goede conferentie gewenst: interessant onderwerp.

 2. CK

  Ik weet niet wat ik meer herken: de ergernis dat men nooit eens iets naar behoren kan afwerken of het verlangen dat je toch eens 1x iets aardigs kunt zeggen.

 3. Kees van Hage

  Ik heb de lijn deze maand ook gereden. Flevobike, de fabrikant van mijn ligfiets, zit in Dronten en ik ging heen met de fiets vanuit Amsterdam naar Weesp, daarna zonder overstappen naar Dronten en later met de fiets terug door de polder. Dat is overigens erg prettig op een uitstekend fietspad vrijwel zonder verkeer, door een prachtig landschap. De trein reed exact op tijd, alles was schoon en heel, de conducteur was vriendelijk en ik vond de rit uiterst comfortabel. Dat schrijven door trillingen moeilijk gaat, verbaast me, want de lijn is berekend op snelheden van 200 km/h.

 4. Duk

  Verwacht je ook niet teveel? Nederland is behoorlijk weggezakt de laatste tien jaar op economisch gebied en met techniek wil nauwelijks iemand zich nog inlaten. Wees blij dat er nog mensen zijn die zo’n trein aan de praat weten te houden.

 5. Kees van Hage

  Ik ben, ook beroepshalve, overgevoelig voor trillinkjes en geluidjes, maar heb daar tussen Lelystad en Dronten niets van gemerkt; zijn die er dan tussen Dronten en Zwolle? Tot Dronten was het werkelijk een modelrit.

 6. Kees van Hage

  Op hetzelfde traject maakte Jona een oncomfortabele rit met veel trillingen en ik een comfortabele rit zonder trillingen. De conclusie moet dan zijn dat het niet aan de spoorweg ligt, maar aan de trein. Ofwel aan het type trein (ik reed in een Sprinter), ofwel aan het exemplaar. Slechte of versleten schokdempers kunnen het verschil maken. Als de trein de oorzaak is, dan ligt de schuld niet bij de ontwerpers, bouwers of beheerders van de lijn, maar bij de eigenaar van de trein, niet bij Prorail, maar bij de NS. Hieronder een film over een testrit op de Hanzelijn bij 200 km/h, waarbij de passagiers nog goed kunnen typen of schrijven:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s