Groene vogel

Wie helpt?

Een cursist vroeg me gisteren, toen ik een bijeenkomst verzorgde in de Liviuscursus over de geschiedenis van het Midden-Oosten, of ik een islamitisch verhaal kende over een groene vogel die verschijnt aan aanstaande martelaren. Het deed me ergens aan denken, maar ik kon niet meteen thuisbrengen aan wat.

Ik vroeg goede raad bij een Iraanse vriendin die is getrouwd met een soort van hojatoleslam. In de snelligheid kon het echtpaar een overlevering (een hadith) herinneren waarin de profeet Mohammed of een van de eerste imams de vraag kreeg voorgelegd of de ziel na de dood verandert in een groene vogel en zo ten hemel opstijgt. De heilige man sprak dat tegen.

We zijn in de buurt, maar we zijn er nog niet. Ik heb gedacht aan de simurgh, de adelaar die in de Iraanse bergen woont en af en toe verschijnt om legendarische helden te helpen, maar ik geloof niet dat die groen is en bovendien overleven de helden doorgaans hun avonturen. Ook heb ik overwogen dat er verwarring is met het verhaal van Maurice Maeterlinck over De blauwe vogel, maar dat lijkt ons evenmin verder te helpen.

Heeft iemand een idee?

[Dankzij het internet was het antwoord snel gevonden: hier.]

Deel dit:

2 gedachtes over “Groene vogel

Reacties zijn gesloten.