Edle Einfalt und stille Größe

klaslokaal
Aardrijkskundelokaal

Soms zijn dingen op een vrijwel onbeschrijfbare wijze gewoon mooi. Dit is het aardrijkskundelokaal van het Vossiusgymnasium, waar ik laatst een les heb verzorgd over de Perzische Oorlogen en de slag bij Thermopylai.

Alles klopt hier: terwijl de modernste apparatuur aanwezig is, hangen er ouderwets-degelijke landkaarten aan de muur en – achter het bureau – een heldere kaart met de geologische tijdvakken en het ontstaan van het leven. Op het solide bureau van de docent ligt een collectie stenen, waarmee hij dingen tastbaar kan uitleggen.

Het is wat rommelig en er is geen franje, en juist dat is waar ik blij van word. Alles is hier ingericht om kennis over te dragen. Het is dezelfde edle Einfalt und stille Größe die je kunt zien in een fiets: alles is functioneel en draagt bij aan de efficiëntie. Vorm volgt functie. Mooier bestaat niet.

Een gedachte over “Edle Einfalt und stille Größe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s