Tulpenbollen

Rara wat is dit?
Rara wat is dit?

Ik blogde gisteren over Eet!Verleden en mag u vandaag een recept verklappen. Als u de eigenlijke tekst wil lezen, dan is die hier, in het boek dat bekendstaat als De dinerende sofisten en is geschreven door Athenaeus.

Kijk, als je wilt, naar de bollen, en zie wat een verkwisting er nodig is voor zijn reputatie – kaas, honing, sesamzaad, olijfolie, ui, azijn, silphium. Op zichzelf genomen is het saai en bitter. (Deipnosophistai 2.64e)

Het gaat eigenlijk om hyacintbolletjes, maar die zijn – zo vertelt Eet!Verledens Manon Henzen me – inderdaad nogal bitter. Bovendien worden ze in Nederland alleen geleverd voor de tuinbouw, wat wil zeggen dat ze zijn bespoten en dus giftig. Het alternatief is de tulpenbol, die weliswaar niet aan de Grieken bekend was, maar tenminste leverbaar is in een ecologische, onbespoten variant (hier) en prettiger smaakt dan de hyacint.

U hebt nodig: 10 ecologische tulpenbolletjes, 75 gram feta, 50 ml honing, 1 eetlepel sesamzaad, 50 ml olijfolie, 2 sjalotjes, 50 ml witte wijnazijn en een mespunt duivelsdrek (d.w.z. de asafoetida die u koopt in een Aziatische winkel).

U maakt eerst de tulpenbolletjes schoon. Haal het bruine vliesje van de bol af en snijd dan de boven- en onderkant af van de bol. Snijd de bol doormidden. Haal de kleine bittere kern eruit en gooi die weg. Haal de verschillende laagjes van de gehalveerde bolletjes uit elkaar. Spoel de stukjes goed schoon onder de kraan.

Blancheer de stukjes bol 30 seconden in zacht kokend water en spoel dan direct af met koud water, zodat ze niet doorgaren.

Rooster het sesamzaad in oven of koekenpan tot het lichtbruin is en laat het afkoelen. Snipper de sjalotjes heel fijn. Snijd de feta in hele kleine vierkante blokjes. Meng honing, wijnazijn, olijfolie en duivelsdrek goed door elkaar en voeg de gesnipperde sjalot toe. Voeg daarna de bloembolletjes en fetablokjes toe en schep voorzichtig door elkaar. Bestrooi tenslotte met sesamzaad.

Ik wens u geen “eet smakelijk”. Ik kondig u dat aan.

Deel dit:

2 gedachtes over “Tulpenbollen

Reacties zijn gesloten.