Nietszeggende cijfers

De winter was zacht en dus reden veel treinen op tijd. “In totaal arriveerde vorige jaar 90,2 procent van de treinen van alle vervoerders met minder dan drie minuten vertraging op de eindbestemming,” meldt NU.nl.

Fijn voor het personeel van de vervoersbedrijven, en dat schrijf ik zonder sarcasme. Voor reizigers maakt het echter weinig uit. Voor hen is niet het percentage vertraagde treinen relevant, maar het percentage gedupeerden. En neem van mij aan: in de dubbeldekker die van Leiden naar Amsterdam rijdt, zitten twintig keer zo veel mensen als in het boemeltje dat Klarenbeek verbindt met Voorst. En laten de lijnen rond Amsterdam nou net behoren tot het deel van het spoorwegnetwerk waar de meeste vertraging is.

Kortom, het naar buiten gebrachte percentage is alleen nuttig voor de bedrijfsvoering maar heeft voor u en mij geen enkele betekenis. Zoals aan de staart van het stuk staat, gaat het om “reizigerspunctualiteit”. Een lelijk woord, maar wel waar het om draait.

Deel dit:

Een gedachte over “Nietszeggende cijfers

  1. Het is natuurlijk iets te stellig om te zeggen dat het percentage alleen iets zegt over de bedrijfsvoering van NS en “… voor u en mij geen enkele betekenis heeft”. Een erg onwetenschappelijke stelling, iets waartegen u terecht vaak ageert.
    Het is duidelijk dat voor u en velen in Amsterdam of directe omgeving het cijfer minder relevantie heeft, maar ik kan u verzekeren dat er buiten Amsterdam vele treinen rijden (niet noodzakelijk alleen maar boemeltjes) en dat voor al die reizigers het cijfer wel degelijk grote relevantie heeft. Waarschijnlijk gaat het bij al die treinen in totaal om meer personen dan bij de treintjes rond Amsterdam. De wereld is groter dan Amsterdam. Echt waar!

Reacties zijn gesloten.