Vervelingstoeslag

HZB.

Haha, dat kan natuurlijk alleen in Amerika, en zoiets lees je natuurlijk alleen in De Telegraaf, dat een vrouw een rechtszaak aanspant tegen een luchtvaartmaatschappij omdat ze tijdens haar vlucht geen teevee kon kijken. Het speelt alweer een week of twee geleden. Ze eiste het lieve sommetje van vijf miljoen dollar. Wij in het verstandige Europa doen zoiets natuurlijk niet en echte kranten besteden hier vanzelfsprekend geen aandacht aan.

Maar zo absurd is het niet. In de eerste plaats: het kan best zijn dat in de ticketprijs een bedrag was opgenomen voor de niet geboden service. Dan heeft de vrouw het volste recht restitutie te eisen. Geen vijf miljoen, maar toch. Er is echter een fundamenteler punt waarom een rechtszaak als deze minder bizar is dan ze op het eerste gezicht oogt.

Mensen dwingen zich te vervelen mag dan geen mishandeling zijn, het is ook niet bepaald gastvrij. Zeker in een vliegtuig, waar urenlang werkelijk niets te beleven valt, kun je maar beter een boek meenemen. Het is geen toeval dat de winkels op de luchthavens een bovengemiddeld boekenaanbod hebben.

Je hoeft trouwens niet eens te vliegen om te weten hoe ergerlijk gedwongen verveling is. Iedereen heeft zich wel eens geërgerd aan de rij in de supermarkt. In wachtkamers liggen doorgaans tijdschriften. Het zal u niet zijn ontgaan dat op plaatsen waar mensen staan te wachten, menigeen zijn smartphone pakt om te kijken of er nog iets grappigs te lezen valt. “Time well wasted” is de treffende slagzin van The Poke, een Britse website die zich specialiseert op het draaglijk maken van verveling.

Toen ik in 1984 in militaire dienst zat, gold het als een serieus probleem dat de soldaten niets om handen hadden. “HZB” was de leus: “hou ze bezig”. In de politiek werd geopperd dat de soldaten gecompenseerd moesten worden voor het feit dat ze volstrekt nutteloos duimen zaten te draaien en ik herinner me het ironische woord “vervelingstoeslag”. Die is er niet gekomen – de opkomstplicht werd eerst ingekort en toen afgeschaft – maar minister De Ruiter had wel in de gaten hoe demoraliserend verveling is.

Ergens hoop ik dat die vrouw die vijf miljoen toegewezen krijgt.

Deel dit:

16 gedachtes over “Vervelingstoeslag

 1. niets doen is heerlijk! ik snap niet dat er mensen zijn die dat vervelend vinden.
  (ergernis is iets anders dan verveling, volgens mij)

   1. Uiteraard. Maar als er toch niets tegen te doen is (behalve rechtszaken voeren) zie ik het liever als een onverwacht kadootje.

   2. Zij werd niet gedwongen niets te doen. Daar koos zij zelf voor. Zij had de mogelijkheid zich te verdiepen in een boek, dat zij had kunnen meenemen, andere zaken buiten zichzelf en ze had ook de mogelijkheid haar tijd eens nuttig te verspillen aan zichzelf. Zij had de keuze eens intensief over dingen na te denken. Dat zij te stom is zichzelf bezig te houden valt de vliegmaatschappij niet te verwijten. Zij zou die $5000000,- op rekening van een filosofieplatform moeten storten. (Nee, niet het geld dat zij meent toegewezen te krijgen, maar geld, dat zij zelf dient op te hoesten) Bovendien zou zij als bijkomende straf minstens een jaar lang gedwongen zonder telelijkvisie moeten spenderen.

    1. Inderdaad! Hoezo gedwongen? Ze had een boek mee kunnen nemen!
     En hoezo pakt menigeen de smartphone op plekken waar niets te doen valt? Menigeen pakt de smartphone overal en altijd!

      1. Natuurlijk zou ze dat kunnen zeggen. Ze kan zoveel zeggen. Reden om een schadevergoeding te eisen? Alleen als de combinatie hondsbrutaal en te stom om voor de duvel te dansen van toepassing is. (Bij bovengemiddeld veel amerikanen is dat inderdaad het geval)

 2. Niets doend luieren op een tropisch strand is voor de een genot voor de ander verveling.

  Of dit nu in of op een stoel gebeurt veranderd daar weinig aan …..

  Regenachtige groet,

 3. mnb0

  “dat kan natuurlijk alleen in Amerika”
  Ik ben op internet iets te veel van dit soort “lachwekkende” sensatieverhalen tegengekomen, die bij nadere beschouwing nog heel anders in elkaar zaten. Zes voorbeelden:

  http://www.cracked.com/article_19150_6-famous-frivolous-lawsuit-stories-that-are-total-b.s..html

  Aangezien de Telegraaf al decennia het grootse rioolblad van het land is geloof ik er vooralsnog niet veel van.
  Merk op dat Manfred’s reactie keurig wordt voorspeld in de inleiding van het Cracked artikel.

  1. Manfred

   “Merk op dat Manfred’s reactie keurig wordt voorspeld in de inleiding van het Cracked artikel.”

   Huh, waar heb je het over? Mijn opmerking gaat niet over de zaak van die vrouw maar over Jona’s rant.

 4. 1984….. toen was ik nog in de aanloop naar wellicht de allermooiste status die te verkrijgen viel mbt die dienstplicht. Het heeft nog een aantal jaren langer geduurd, maar uiteindelijk kreeg ik de heerljike status: ‘vrijgesteld van de persoonlijke vervulling van de vervangende dienstplicht wegens de aanwezigheid van een bijzonder geval’. Tot op de dag van vandaag koester ik die status met zekere trots.

Reacties zijn gesloten.