Monet in Amsterdam (4)

Claude Monet, De Peperbrug in Amsterdam

In 1871 en 1874 bracht de beroemde Franse impressionistische schilder Claude Monet (1840-1926) een bezoek aan Amsterdam. Hij was onder de indruk van de wolken en het grijze licht, maar was niet blij met zijn eigen schilderijen, waarvan hij vond dat ze het Amsterdamse licht niet wisten te vangen. Hij heeft deze werken dan ook nooit tentoongesteld en ze zijn nog steeds niet erg bekend. Zelfs de namen van deze schilderijen zijn niet met zekerheid bekend.

Hij maakte de meeste schilderijen bij de haven, zoals het bovenstaande – nummer 306 in de Wilderstein-catalogus – bij de Peperbrug, met op de achtergrond de Montelbaanstoren. Het doek bevindt zich nu in het Shelburne-museum in Shelburne (Vermont). Ik was in staat om de plaats te bereiken waar Monet stond, maar twee grote huizenboten belemmerden mijn zicht, dus ik heb een iets andere foto gemaakt.

Die laat echter zien dat er weinig is veranderd. Misschien moet ik terugkeren op een regenachtige dag, want Monet beeldt mensen af met paraplus. Ik vraag me af hoe hij heeft staan schilderen.

 

Deel dit:

6 gedachtes over “Monet in Amsterdam (4)

  1. Frans

    Hele aparte compositie met die toren pal achter de ophaalbrug. Maar als ik het vergelijk met de foto, was er weinig anders van te maken.

  2. Misschien heeft hij het schilderij binnen opgezet, en later afgemaakt, aan de hand van observaties en evt. tekeningen ter plekke. Waarom niet? Waaruit blijkt dat hij het en plein air heeft geschilderd?
    Ook kan ik me voorstellen dat hij wat grotere donkere vlakken nodig vond om de lichte lucht – overigens bepaald geen regenlucht – beter uit te laten komen.

  3. Ik kan dan flink brommen om de term kleurenkladder, maar met deze Monet-serie ben ik in mijn nopjes. Zijn Amsterdamse schilderijen waren me niet bekend. Mooi om de huidige locatie zo exact mogelijk op foto te vangen; leuke speurtocht ook, vermoed ik. Ik verheug me op deel vijf!

  4. Frans

    @Lex: dat zat ik ook te denken, misschien heeft Monet die figuurtjes op de brug extra aangezet, niet alleen om de lucht beter uit te laten komen, maar ook om het evenwicht in het schilderij te bewaren. Net als de mast van het schip. Anders zou het schilderij “omvallen” naar links.

Reacties zijn gesloten.