Aanstekelijke blijdschap

IJsjeswinkel

Hij hield van haar en zij van hem, zoveel begreep ik wel toen ik zag hoe blij ze elkaar omhelsden, de jonge man en vrouw bij het Princessehof in Leeuwarden. En eigenlijk werd ik daar ook weer blij van.

Misschien lag dat aan mij en was het wel omdat ik zelf redelijk gestrest was en behoefte had aan iets moois, maar ik denk van niet. Vreugde is namelijk sowieso aanstekelijk. Ik heb weleens bij de Stopera gestaan, kort na een bruiloft, en het viel me toen op dat passerende fietsers bij het zien van het bruidspaar even vaart minderden en begonnen te lachen. De vreugde van het echtpaar was overgeslagen naar eenieder die het zag.

Ik heb het in Rome ook weleens gezien. Mijn hotel zat schuin tegenover een ijsjeswinkel aan de Via Cavour. Vaak heb ik vanuit het raam geobserveerd dat niemand daar de zaak verliet zonder een brede glimlach. Bij gebrek aan werkelijk bewijs kan alleen ijs me ervan overtuigen dat de wereld niet door een kwade demiurg is geschapen.

Deel dit:

9 gedachtes over “Aanstekelijke blijdschap

        1. Roger van Bever

          Alhoewel bij nader inzien kwetsen en blijmaken toch niet echt elkaars tegengestelden vind.

Reacties zijn gesloten.