Kijk, dat snap ik dus niet

Vandaag was ik in het Kruisvaarderskasteel van Tripoli. Het is in 1102 door Raymond de Saint-Gilles gebouwd op een heuvel ten oosten van de stad, met het doel de toegang daartoe af te snijden. De belegering sleepte zich voort tot 1109; toen viel Tripoli in Kruisvaardershanden. Dat zou zo blijven tot 1289.

In de fenomenale burcht maakte ik bovenstaande foto. En ik vraag me dus nu al de hele dag af waarom in dit raam dat hoekje rechtsboven ontbreekt. Iemand heeft er echt werk van gemaakt om deze wonderlijk gevormde lijst te maken, maar waarom in vredesnaam? Aan de binnenkant is niets bijzonders te zien, dus wat is hier aan de hand geweest?

Deel dit:

19 gedachtes over “Kijk, dat snap ik dus niet

 1. Jeroen

  Kijk je wel een beetje uit? Haftar schijnt de stad te naderen, en er is al een Martelarenplein.. er hoeft geen Jona Lendering-plein bij.

  Het raam verbaast mij ook…vooral ook raar dat het glas-in-lood de knik niet volgt, maar nog een klein stripje naast de knik heeft lopen.. wat een onnodig extra werk?!

  1. Henk Smout

   Tripoli en Tripoli, moeilijk hè? Maar er is niets zo pijnlijk als iemand corrigeren die expres iets fout doet.

   1. Jeroen

    Met het schaamrood op de kaken moet ik bekennen dat het geen bewuste fout was, maar het resultaat van een snelle en onnadachtzame Google zoekopdracht…
    Ik zal vandaag met gebogen hoofd doorbrengen…

    En ik weet het notabene dondersgoed. Mag ik als excuus nog het late tijdstip opvoeren? ☺

  2. FrankB

   Misschien moet u het verschil eens opzoeken tussen Tripoli in Libië en Tripoli in Libanon. Het scheelt een paar duizend kilometer.

 2. David Zeverijn

  De vorm van het kozijn lijkt mij ingegeven te zijn door de latei. Niet echt een balk zoals meestal boven een raamkozijn zit, maar in dit geval een stalen plaat die aan de rechterkant mogelijk in een U-profiel gevouwen is (als U begrijpt wat ik bedoel).

  1. @David: Een stalen u-prufiel in een kruisvaarderskasteel? Lijkt me stug (ik weet niets van de bouw van kruisvaarderskastelen dus hou me ten goede, maar hout lijkt beter in de tijd te passen). En een hergebruikt raam uit een schip, hoewel de meest plausibele verklaring, bij nader inzien ook: het lijkt me een vrij groot raam. Te groot voor een schip? Hadden schepen in die tijd überhaupt ramen?
   Twee vragen. Hoe groot is het raam en loopt de steen rechtsboven met de vorm mee?

 3. Dick

  De muur rechts en rechts boven het raam hebben een andere ontstane textuur. Bovendien een paar gaten. Wellicht is hier een eerder bouwwerk geweest..Je hoekje zal dus logisch geweest zijn in een eerder geheel. Ik denk aan een trap of bouwwerk.
  Leuk detail !

 4. Coxhaak

  Ik denk aan het omgekeerde: het raam zat vroeger in een ander gebouw waar het hoekje logisch was, is hier hergebruikt en is het gat van het hoekje dichtgemaakt.

 5. M.J. Adema

  Moet het zo gemaakt zijn of is het zo gemaakt? 🙂
  Misschien waren de Kruisvaarders wel handige reparateurs. Of de volgende eeuwlingen.

  1. Frans

   Ik denk ook niet dat je een verklaring kunt vinden als je alleen deze foto hebt. Dan zou je het kasteel met eigen ogen moeten zien.

 6. frayek

  De beste verklaring is die welke geen verdere clausules of randvoorwaarden nodig heeft. Kruistochten, oorlog, glasruitjes waren op en nergens te vinden, dus zo maar opgelost. Klaar, toch?

 7. eduard

  Ik denk dat David Zeverijn en Dick de juiste gedachtegang volgen, maar zoals zo vaak zijn de bronnen ontoereikend. Jona, was toch naar binnen geslopen! Ik vermoed dat het daar duidelijk zou zijn geworden of het een balk, een gewelf, een trap of iets anders zou zijn. Het ziet er overigens gloednieuw uit, met een nog ongeschonden metaalslabbe boven het kozijn om het tegen afstromend regenwater te beschermen, zelfs boven dat rare hoekje.

Reacties zijn gesloten.