Stukje zonder titel

Het kan je gebeuren dat je om kwart over elf ’s avonds, net als je op het punt staat je bed op te zoeken, wordt gebeld. Het is een van je beste vrienden. “Is er iets aan de hand?” vraag je. En ja, er is iets aan de hand. Zijn echtgenote heeft pijnklachten en is door de dokter naar het ziekenhuis verwezen. Je vriend wil mee maar er moet iemand bij de kinderen blijven. Kun jij misschien een nachtje babysitten?

Je kijkt nog even naar je vriendin, maar eigenlijk heb je je besluit al genomen. Natuurlijk doe je dat. Toen jij ooit een TIA had, stond die vriend meteen voor jou klaar.

Je fietst naar de andere kant van de stad en geniet ervan hoe rustig het is. De nacht zelf verstrijkt zonder noemenswaardige incidenten, behalve dat je een keer moet opstaan om de zoon des huizes, een jongen van één, een fles te geven.

Je wordt tegelijk wakker met de dochter des huizes, een meisje van vier. Je legt uit dat haar moeder naar het ziekenhuis moest en dat haar vader even is meegegaan. Ze informeert waar haar broertje is en als je hebt verteld dat die nog ligt te slapen, schakelt ze meteen over op een andere kwestie: waarom het sinds een week eerder licht wordt. Leg dat maar eens uit om kwart over zes in de morgen.

Later, als de ouders thuis zijn gekomen (met een tas vol pijnstillers), fiets je naar je eigen huis. Je hebt de zon zien opkomen en realiseert je hoe mooi dat is.

En ineens denk je aan Geert Wilders, die woont in een “safe house” met geblindeerde ramen. Je hoeft het niet met de denkbeelden van de PVV eens te zijn – ik heb al eens geblogd over het verkiezingsprogramma – om te bedenken dat het schandalig is dat een politicus zó beschermd moet zijn dat hij nooit meer deel kan hebben aan precies de dingen die het leven de moeite waard maken: dat je iets kunt terugdoen voor iemand die jou ooit hielp, een baby de fles geven, kindervragen beantwoorden, de zon zien opkomen, fietsen door Amsterdam vóór de stad ontwaakt.

Deel dit:

15 gedachtes over “Stukje zonder titel

 1. Jan Mathijs Dirikx

  Mooi verwoord Jona. Blijkt dat de mens niet alleen een politiek, intellectueel, maar vooral een sociaal wezen is.

 2. Robert

  Mooi stukje tot het eind. Er zijn namelijk heel veel mensen – burgemeesters, politici maar ook advocaten en vaak gewone burgers – die meestal naamloos dit lot moeten ondergaan. Bedreigd door fanatici, criminelen, en soms door mensen die zich laten ophitsen door politici. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed maar het wordt ook wel misbruikt. Kies maar voor u zelf wat er erger is.

 3. Toen ik in Leuven tijdens de blokperiode soms met behulp van veel koffie een halve nacht doorstudeerde (niet verstandig natuurlijk!), kon ik vaak de slaap niet meer vatten en maakte een lange wandeling door de stad. Ik zag de zon opkomen en de stad was nog in een diepe slaap. Alles was stil en alle vogelgeluiden weerklonken luider dan overdag. Heerlijk! Wat je over Wilders zegt, klopt. Zijn politieke ideeën doen aan dat feit niets af.

  1. Johan Overduin

   Wat treffend! ik heb een paar dagen geleden een goede vriend moeten begraven met een lang gemeenschappelijk verleden samen. Ik weet ook niet precies wat het betekent maar het eerste wat me als herinnering te binnen schoot en dat heb ik ook benoemd bij de afscheidsspeech : een schitterende wandeling samen in het stille vroege ochtendlicht in de Bourgogne.

 4. FrankB

  “dat het schandalig is”
  Zonder hier ook maar iets aan af te doen merk ik wel op dat hij er ook politieke munt uit heeft geslagen.

 5. Martin

  Welke politieke munt?

  Er zijn gefrustreerde groepen in de maatschappij die er op zitten te wachten om beledigd te zijn, zodat ze weer heisa kunnen schoppen. Vermoorde onschuld etc. Daar moet je niet intrappen. Dus de Amsterdamse gemeenteraad doet het wel goed: BIJ1 zegt weer eens wat, over dat de wiskunde gedekoloniseerd moet worden of zoiets, en dan gaat de vergadering weer verder.

 6. wstorm6

  Beste Jona

  Ik reageer niet op je stukje maar ik heb een vraag. Als ik hooglied 1 de verzen 5 en 6 lees krijg ik de indruk dat Salemo met een zwarte vrouw gehuwd was. Klopt dit?

  Alvast bedankt voor uw reactie.

  Met vriendelijke groet

  Willem Storm

  1. Ik zou het in eerste instantie uitleggen als iemand die donker is omdat ze op het land werkt, in tegenstelling tot mensen die in een paleis wonen en een bleke huid hebben.

Reacties zijn gesloten.