Opgegraven potten en pannen

Medaille met Romulus en Remus uit Velsen 2 (Huis van Hilde)

Een tijdje geleden heb ik een paar interviews gedaan met mensen die vertelden hoe oudheidkundigen wisten wat ze wisten. U hebt het deels gefinancierd. Voor mij was het een experiment en het was ook voor de jonge mensen met wie ik destijds samenwerkte nog niet allemaal vanzelfsprekend, wat betekende dat het een leuk en vooral leerzaam project was. De cameraman en de geluidsman zijn daarin sneller gegroeid dan ik: ze hebben in Eindhoven een bedrijfje opgericht, Second Sun, dat in de tussentijd voor een minispeelfilm, “Hoort erbij”, een prijs heeft gewonnen.

Het afwerken van de filmpjes verliep door een veelvoud aan redenen, waaronder ziekte, veel langzamer dan verwacht, maar na de filmpjes met Hein van Dolen (over de Lachmannmethode), met Casper Porton (over de uitspraak van het Latijn), met re-enactors Janneke Kluit en Robert Vermaat (over antieke kleding) en met Karen Jeneson (over reconstructie van wat archeologen niet opgraven) kan ik vandaag het interview presenteren dat ik in het Huis van Hilde in Castricum (het archeologisch museum/depot van de provincie Noord-Holland) had met archeoloog Arjen Bosman.

Met Arjen, die tegenwoordig via zijn bedrijf Military Legacy vooral bezig is met militair erfgoed, schreef ik ooit De rand van het Rijk en in het filmpje dat we maakten, legde hij uit wat archeologen doen met de door staatssecretaris Halbe Zijlstra bespotte “opgegraven potten en pannen”. Het werd een – al zeg ik het zelf – heel leuk gesprek. Er komen nog meer filmpjes aan; u krijgt ze allemaal als u een abonnement neemt op dit kanaal.

De filmpjes zijn in feite bedoeld als fondsenwerving voor deze stichting, die er is om de voorlichting over de oudheidkunde op het niveau te brengen dat bij andere wetenschappen normaal is. Natuurlijk mag u daaraan doneren maar ik attendeer u ook op een project van Second Sun.

Ik vind het sympathiek als jonge mensen proberen mooie dingen te maken en ik heb ze, sinds wij onze filmpjes opnamen, zien groeien. Ze maken nu bedrijfsfilms, hebben filmpjes gemaakt voor Oog op de Oudheid 2019 en hebben inmiddels dus een prijs gewonnen voor “Hoort erbij”. Dat succes heeft wat deuren voor ze geopend en momenteel zijn ze bezig met een wat ambitieuzere film, die volgend jaar op Texel moet worden opgenomen. Het heet “Op de grens van mijn eiland” en ze hebben momenteel een crowdfundingsactie lopen bij Cinecrowd. U vindt er hier meer over en ik beveel het van harte bij u aan.

9 gedachtes over “Opgegraven potten en pannen

 1. Frank Bikker

  Prima filmpje.
  Over Halbe Zijlstra en zijn uitspraak. Doet hij nou zo dom of is hij echt nu zo dom? Om maar eens iemand te citeren.

  1. Frans

   Ach, waarom zou je je zo opwinden over een politicus die toch allang het veld heeft geruimd. Die zit lekker in de datsja bij vadertje Poetin.

   1. Er is wel een reden om daar verontrust over te zijn. De archeologen gaven namelijk geen antwoord. Dat maakte de bestuurlijke wereld duidelijk dat ze in feite geen verhaal hadden: ze verscholen zich achter “de monumentenwet is nu eenmaal de monumentenwet” maar waren niet in staat uit te leggen waarom die wet in het voordeel van de burgers was.

    Zijlstra gaf daarmee het startschot voor allerlei pogingen de wetgeving te omzeilen of te overtreden. De Cuijkse Affaire is maar één voorbeeld.

    https://mainzerbeobachter.com/2019/06/17/de-cuijkse-affaire/

 2. Jeroen

  Ik denk ook dat het onderscheid duidelijk gemaakt moet worden; natuurlijk hoort je vergelijkingscollectie van vele tienduizenden scherven in het depot, en niet integraal in het museum.
  Het museum hoort het verhaal te vertonen, en in het depot bewaart met het bloed, zweet en tranen. Beide kunnen niet zonder elkaar; een geschiedkundig verhaal zonder wetenschappelijke onderbouwing is waardeloos, en wetenschappelijke data-bergen zonder synthese (en dat onderbelichte puntje dreigt zeer sterk, mensen!) zijn evenmin een doel op zich.

  Daar is het in het brein van Zijlstra volgens mij misgegaan: hij zag (bewust of onbewust) de bergen data aan voor het “eindproduct”, als schappen vol stemloze scherven zonder samenhang, verhaal of cohesie…. ja, dan is zo’n depot uiteraard dodelijk saai.

  1. FrankB

   Welnee. U geeft Zijlstra veel te veel krediet. Hij zag een kans om goedkoop te scoren. Een beetje populist laat dat niet aan zich voorbij gaan.

    1. Jeroen

     Die opmerkingen vallen in het kader ” liever een kwaadwillende piloot, dan niemand in de cockpit”…
     Ik vraag het me af, hoor.. Halbe heeft meerdere keren in interviews aangegeven er niet zoveel kennis van te hebben.

Reacties zijn gesloten.