Black M

Als je ouders je een prachtige naam als Alpha Diallo hebben meegegeven, heb je geen artiestennaam meer nodig, maar de Parijse rapper gaf de voorkeur aan Black Mesrimes (een woordspeling op Jacques Mesrine) en toen de lol van dat grapje af was aan Black M. Hij is niet onomstreden – denk aan beschuldigingen van homofobie en antisemitisme – maar dat laat onverlet dat Sur ma route (2014) een fijn nummer is dat in Frankrijk één stond in de hitparade. Mooi clipje ook.

En voor mij een herinnering aan Algerije, dat ook.

Deel dit:

11 gedachtes over “Black M

 1. Tonni de Boer

  Dat maakt weer wat los: er zijn twee Franse films over Mesrine gemaakt, dat wist ik niet. Ik ben gek op franstalige crime-drama’s maar ook vlaamse zoals het overdonderende Rundskop van Roskam. Bedankt voor de aanleiding!

  1. FrankB

   Ah ja, de Franse crime-noir is één van mijn favoriete genres. Waarom zou je naar The Godfather serie kijken als er Le Clan des Siciliens is (die nota bene een paar jaar later een werkelijke misdaad inspireerde)?
   Eén van mijn drie favoriete Nederlandstalige films aller tijden is De Zaak Alzheimer. Jan Decleir is simpelweg fabuleus. En de openingsscene is de smerigste die ik ooit gezien heb – en dat zonder enig goor speciaal effect zoals tomatenketchup en dergelijke. Nog beter dan het boek.

 2. Martin

  Hij is omstreden wegens homofobie en anti-semitisme maar heeft wel een leuk liedje. Zo werkt PR. Neonazis zijn ook gek op rap.

  1. Frans

   Tja, dat blijft een dilemma. Is de muziek minder goed omdat de muzikant niet deugt? Er zijn ook mensen die sinds Leaving Neverland niet meer naar Michael Jackson willen luisteren. En die beschuldigingen zijn niet eens bewezen.

   1. Martin

    Het hangt ervan af wat voor soort “niet deugen” het is. Er zijn veel mensen die Celine of Houellebecq graag lezen, en dat mag natuurlijk, ze schrijven goed.

     1. Martin

      Ik vind het overigens niet verkeerd dat je dit hier laat zien, hoor.

      Maar het M-Oosten conflict wordt tegenwoordig ook in Europa uitgevochten.

 3. Frans

  De zaak Alzheimer is inderdaad een hele goede film. Kent iemand de serie Le foret over een verdwijning in een bos? Ook een aanrader. In die serie wordt een zwart personage “black” genoemd, net als deze rapper. Vreemd dat ze daar in het Frans een Engels woord voor gebruiken.

 4. FrankB

  Inmiddels heb ik naar het liedje geluisterd. Ik haat de harde drums met de fantasieloze 4/4 beat. Na tien minuten blootstelling heb ik er letterlijk hoofdpijn van.

Reacties zijn gesloten.