Je moet ervoor naar België (maar dan heb je ook wat)

Het is natuurlijk onuitstaanbaar dat ik als Hollander niet spoorslags even naar Gent kan reizen, want ik kan niet wachten tot ik het Gents Universiteitsmuseum kan bezoeken. Afgaand op wat De Standaard vandaag bericht, toont het wetenschap hoe dat (althans volgens mij) moet. We moeten het publiek niet alleen wat resultaten toewerpen, maar ook vertrouwd maken met het wetenschappelijk proces.

Zo breek je de twee flauwe frames waarmee we nu zo vaak over wetenschap schrijven, namelijk het hiephiephoera-frame en het frame van wetenschap als technologisch-luciferisch kwaad (©H. Mulisch). Breng in plaats daarvan mensen in een staat van vertrouwdheid met wetenschap.

Voor mijn eigen vak, de oudheidkunde, geldt dan:

 • kom niet alleen met een vertaling van deze of gene antieke tekst, maar leg ook uit hoe je die interpreteert;
 • kom niet met een presentatie van opgegraven voorwerpen, maar leg uit wat archeologie is.

Voor andere vakken geldt mutatis mutandis hetzelfde. Ik kan nog duizend andere blije dingen zeggen, want blij ben ik om dit stukje in de krant. Maar dat is voor een andere keer. Of lees dit stuk nog eens.

Deel dit:

13 gedachtes over “Je moet ervoor naar België (maar dan heb je ook wat)

 1. Posthma

  met alle waardeering voor het ons attent melden op de gentse tentoonstelling, maar ben je een Hollander of een Nederlander?

 2. Arnold den Teuling

  Vanwege corona mag je ook naar het Groningse universiteitsmuseum. Erg goede tentoonstelling over twee archeologische projecten. (Gent is wel wat dichterbij voor een Hollander).

   1. Arnold den Teuling

    Dat was ik vergeten, sorry. Maar ik ben erheen gestuurd door dochter en kleindochter, beiden classicae.

 3. Roger Rymen

  Voor Vlamingen is elke “Ollander” een Nederlander, maar elke Nederlander is geen “Ollander”. Ooit waren Vlamingen (en Walen) ook Nederlander maar gaan “Ollander”.

  1. Dirk

   Toch wel hoor. We zijn zeer goed op de hoogte van Brabantse, Zeeuwse en Limburgse gevoeligheden, maar sorry, iedereen ten noorden van Brasschaat ( en velen uit Brasschaat zelf) is nen’Ollander.

   1. frayek

    Dirk, persoonlijk heb ik het afgeleerd om iedereen ten zuiden van Eersel als Belg aan te duiden. Zou dat een tegemoetkoming kunnen zijn?

   2. Erik Bouwknegt

    Niet alleen Zeeland, Noord-Brabant en (Nederlands) Limburg hoor. Als Drent voel ik me ook Geïrriteerd als ik Hollander word genoemd. Een Vlaming zal ik de onwetendheid van de kwetsendheid niet kwalijk nemen, maar het is me een paar keer gebeurd in Zuid-Limburg, en dat ervoer ik toch wel als regelrechte belediging, daar zouden ze beter moeten weten.

    Verder heb ik heeft het lang geduurd voordat ik begreep waarom dat in België anders was, en Brabanders (in ruime zin, dus inclusief Antwerpen en Brussel) en Limburgers zichzelf ook Vlaming noemen.

    1. frayek

     Ik snap even niet waarom Dirk niet antwoordt. Moet hij natuurlijk helemaal zelf weten maar toch, laat ons hopen dat het goed met hem gaat.

Reacties zijn gesloten.