Livius Nieuwsbrief | September 2012

Dit is de tweeënzeventigste aflevering van de Livius Nieuwsbrief, een maandelijks verschijnend mailtje voor mensen met belangstelling voor de antieke wereld. Het wordt uitgegeven door Livius; download het programma hier.

Jona Lendering (redactie)

========================================
EEN JUBILEUM EN EEN VERZOEK

De Livius Nieuwsbrief bestaat deze maand zes jaar: zesmaal twaalf nummers zijn verschenen, en we hebben inmiddels meer dan 3200 abonnees. Die lijken te waarderen dat het nieuws wordt voorzien van commentaar en van tijd tot tijd de kritiek krijgt die het verdient. Het aardigste compliment dat de eenmansredactie ooit kreeg, was dat de Nieuwsbrief in het oudheidkundige wereldje een eigen plaats had verworven, ergens tussen “loyale oppositie” en “kritische coalitiepartner”.

De Livius Nieuwsbrief wil onafhankelijk zijn, zal nooit advertenties plaatsen en wil gratis blijven. Uw redacteur is er echter wel twee, drie dagen per maand mee bezig. Zolang hij er plezier aan beleeft, zal hij ermee doorgaan, maar het zijn ook dagen waarin hij niet kan werken voor de vennootschap waarvan hij deel uitmaakt. In feite leeft hij dan dus op andermans kosten. De vennoten doen daar helemaal niet moeilijk over, maar als u de geste van de financiers wil beantwoorden en in de kosten wil delen, overweeg dan een bijdrage te storten op bankrekening 67.07.91.121 t.n.v. Livius, o.v.v. “nieuwsbrief”. Dank u wel.

Jona Lendering (redactie)

========================================
EGYPTE

Ontdekking van een nieuw graf in de Vallei van de Koningen?

Artikelen over de toekomst van het Egyptische monumentenbeleid: 1, 2, 3 en vooral 4.

Handig artikel over de Turijnpapyrus, met een mooie wereldkaart.

Hoe overleed koningin Hatsepsut?

Het maandelijks gesleep met mummies: 1, 1a, 2, 3.

Geen nieuws over de onvermijdelijke doctor Zahi Hawass. We zullen hem missen, maar Kathleen Martinez’ speurtocht naar het graf van Kleopatra maakt veel goed. Dat de egyptologie nog eens op een serieus vakgebied zal lijken, dat zouden we toch inderdaad niet willen.

En verder: Saqqara, Ismailia, smokkel.

========================================
HET OUDE NABIJE OOSTEN

Aardig filmpje over het ontstaan van het schrift.

Zakelijk artikel over de domesticatie van het paard, die in Centraal-Azië zou hebben plaatsgevonden; daarop kwam deze maand overigens kritiek, maar uw redacteur vond die niet meteen overtuigend.

En verder: Damascus, Tyrus, NineveNowshahr, Horvat Tarbenet, Qarqar, Amrit, en natuurlijk het maandelijks gedoe in Jeruzalem.

========================================
GRIEKENLAND en TURKIJE (en wijde omgeving)

Lief artikel over de rivieren en beekjes rond Athene.

Heerlijke hype: het theater van Bodrum, het antieke Halikarnassos, zou zijn ontdekt. Tja.

En verder: vijf Thracische graven, en een Thracisch heiligdom, Perperikon, Myra, Sagalassos, Mugla, Idalion, Karaburun, Athene (akropolis), Athene (Akademie), Korinthe, Nemrud Daği, het wrak van Yenikapi opnieuw.

========================================
ROME EN ZIJN RIJK

Schitterend bericht over een Karthaagse muntvondst in zee bij Pantelleria, daterend uit de tijd van de Eerste Punische Oorlog. Daar word je helemaal blij van.

Woorden als “mysterie” en “raadsel” dienen te worden vermeden in combinatie met “archeologie”, maar dit artikel is een leuke uitzondering.

En nee, dode babies zijn geen bewijs dat een gebouw een bordeel was.

En verder: tichels, Caesarea, Tlos.

========================================
BENOORDEN DE ALPEN

Artikelen over de archeologisch depots van Nijmegen en Wormer.

Het maandelijkse rijtje nieuws uit Groot-Brittannië: Silchester (hoax), een kindergraf in Dorset, de haven van Caerleon, en een mooie website over de rivier de Theems.

En verder: Hedemünden, Welzheim, Ewijk, Brunssum, Wenen, Hechingen-Stein.

========================================
OVERIG

De situatie in Libië, nog eens, nog eens, en een stuk over hersenoperaties bij de Garamanten.

De context waarin het onderzoek wordt gedaan, maakt deel uit van het proces van kennisverwerving. Als dat niet wordt onderkend, is desinformatie onvermijdelijk. Uw redacteur legt uit.

En verder: Kopertijdmonumenten op Sardinië, handig overzicht van wiskunde en natuurwetenschappen door de eeuwen heen.

========================================
JODENDOM en CHRISTENDOM

Hoe zagen synagogen eruit in de tijd van Jezus? Lees het hier.

========================================
BOEKEN

Vincent Hunink heeft zijn vertaling van de Romeinse dichter Ennius ter beschikking gesteld: hier.

========================================
DWAASHEID

Wauw! Helemaal niets ontdekt! En toch publiciteit krijgen. Je moet het de archeologen van Rome nageven, ze weten de pers te bespelen met dit bericht over het nog-niet-vinden van fragmenten van de Forma Urbis.

Dat de BBC haar ijzersterke reputatie in rap tempo aan het verliezen is, wist u al. Dit artikel overtreft echter elk redelijk pessimisme (toelichting).

Dat de loden codex nep was, wist u al. Maar het kan nooit kwaad nog eens te lezen hoe ontzettend nep het was.

We ronden af met Nibiru. Veel plezier!

========================================
INTERNET

Een van de grootste misstanden in de academische wereld is het gemak waarmee artikelen, die in Nederland volgens de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek moeten worden overgedragen aan de samenleving, worden overgedragen aan commerciële uitgeverijen. Er is al vaker op gewezen, maar dit artikel vat het wel heel elegant samen: “Academic publishers make Murdoch look like a socialist“.

Het kan ook wél goed. Byvancks Excerpta Romana (1931) zijn digitaal online, voilà. Alle bronnen over de Romeinse aanwezigheid in de Lage Landen. Je vraagt je natuurlijk wel af waarom er geen appendix bestaat met alle sinds 1931 opgegraven inscripties.

Mocht u optimistisch zijn, dan is hier uw tegengif: het internet brak door in 1994, en het eerste echt grondige rapport over de mogelijkheden, “‘Rome Wasn’t Digitized in a Day’. Building a Cyberinfrastructure for Digital Classics“, verscheen al deze maand. We hobbelen dus zeventien jaar achter de feiten aan, en desinformateurs hebben zeventien jaar voorsprong.

========================================

EN TOT SLOT

Saving Miles Ryanus.

========================================

Oude nieuwsbrieven zijn te raadplegen via de website van het Rijksmuseum van Oudheden (2009, 2010, 2011) en bij Aantekeningen bij de Bijbel.