Bram Vingerling

Vergeet Diginotat. Vergeet de vijftig miljard die onze minister-president heeft zoekgemaakt. Vergeet de aandelenkoersen. Het echte schandaal is dat, nu de Pier in Scheveningen in brand staat, de Haagse brandweer niet terstond de hulp heeft ingeroepen van Bram Vingerling.

Die zou de oplossing wel hebben geweten. Meteen. Toen de jonge uitvinder een wereldklok wilde maken, kocht hij immers een oud horloge, dat geheimzinnige krachten bleek te bezitten en voorwerpen kon verplaatsen. De vorige eigenaar, professor Stuyvesant, had ermee geëxperimenteerd en had er de verborgen krachten der natuur stoffelijk mee weten te maken. Ik bedoel maar.

Natuurlijk was er ook nog die griezelige man met die valse baard, en een loden kistje dat nog meer geheimzinnige krachten bezat. Daarmee konden – indien het in handen van een kwaadwillend individu zou zijn gevallen – de verschrikkelijkste rampen worden ontketend. Maar niet door Bram Vingerling. Die had al eerder de geheimzinnige vloeistof “Abrovi” uitgevonden, die had al vaker met het bijltje gehakt. Door zijn ongeloofelijke avonturen kende de chemie voor hem geen geheimen. Toen de Scheveningse Pier (waar blijkbaar ook voor de Tweede Wereldoorlog wat moeilijkheden mee waren) begon te verzakken, kreeg hij het bouwwerk dankzij het loden kistje zonder moeite weer in balans.

Je zou denken dat de Haagse spuitgasten de weg naar Bram Vingerling wel wisten te vinden in dit uur van nood. Je zou denken dat burgemeester Van Aartsen Bram Vingerling wel zou afhalen met zijn dienstauto om samen naar de plaats des onheils te rijden, opdat de hbs-2-leerling de Pier andermaal van de ondergang kon redden.

Maar nee. Het is onaangenaam, maar we zijn genoopt te concluderen dat noch de Haagse brandweer, noch de Haagse burgervader Leonard Roggeveens Het geheim van het oude horloge heeft gelezen. Dat is nou eens een écht schandaal.

Deel dit:

Een gedachte over “Bram Vingerling

  1. jemig, Jona, je transporteert me in één stukje terug naar de vierde klas van de lagere school toen meester Parel de verhalen van Bram Vingerling voorlas. Hij deed ook perfect Iwan Pasjoekov, de boef, na. Ik heb later nog geprobeerd die boeken te pakken te krijgen, maar ze waren nergens meer te vinden. Ik heb er tientallen jaren niet meer aan gedacht en nu dit….
    Trouwens nog een geluk dat het casino nog open is op de pier, evenals de winkeltjes en het restaurant. Je moet er toch niet aan denken wat er zou zijn gebeurd als de financiële pijlers onder het Van der Valk concern waren afgebrand?

Reacties zijn gesloten.