Hillens afleidingsmanoeuvre

Daar stond de oppositie vanmiddag dus, alsof ze een wedstrijd deden wie er het meest boos kon kijken. Daar was ook alle reden toe. De VVD en het CDA wilden vorig jaar dolgraag troepen naar Afghanistan sturen maar hadden daarvoor de steun nodig van de oppositie. Die stelde als voorwaarde dat het een echte politiemissie moest zijn. Nu heeft  minister Hillen dus in Vrij Nederland gezegd dat het een militaire missie is.

Je ziet Cohen denken: “Dit is de tweede keer dat het CDA de andere partijen een kunstje flikt. Anderhalf jaar geleden speelde Verhagen dubbelspel door de NAVO te zeggen dat de PvdA akkoord zou zijn met een verlengde missie, nu heeft Hillen zitten liegen. Nederland wordt weer eens ergens binnengerommeld.” Groen Links en de D66 noemen Hillens woorden “een blunder”.

Ik vermoed dat dit niet het geval is. Hillen is niet dom. Hij weet heel goed dat zijn uitspraak over de militaire missie het laatste was wat hij moest zeggen. Dus waarom zei hij het?

Ik kan maar één reden bedenken: het Kabinet heeft er voordeel van als de discussie vandaag gaat over Afghanistan. We staan te kijken naar een goocheltruc: onze aandacht wordt afgeleid.

De vraag is waarvan. Stinkt Diginotat nog harder dan we al dachten, wist het Kabinet het al weken en dient Hillens interview – het zal een dag of tien geleden zijn afgenomen – om de aandacht daarvan af te leiden? Is al besloten dat de euro wordt opgeofferd? Zitten er nog meer belastingverhogingen aan te komen?

Ik heb geen idee. Maar het lijkt een afleidingsmanoeuvre. Het wil er bij mij niet in dat Hillen zó stom is dat hij precies de partijen bruuskeert wier hulp hij nodig heeft. Zo dom kan niemand zijn.

Deel dit:

2 gedachtes over “Hillens afleidingsmanoeuvre

  1. Ik denk dat geen afleidingsmanoeuvre is, maar dat een voldongen feit wordt geschapen: Afghanistan is een militaire missie. Groen Links kan momenteel niet bijten omdat Mariko Peters (de architecte van het beleid van GL) in opspraak is gebracht. De VVD en het CDA krijgen zo de handen vrij.

Reacties zijn gesloten.