De gedomesticeerde mens

Dit is geen rendier, ik weet het, maar een tweetal varkens (maar ook die zijn gedomesticeerd)

In de Jonge Steentijd ontstond de veeteelt. Varkens en geiten, runderen en paarden: eerst ving de mens ze, vervolgens raakten de dieren er langzaam aan gewend dat ze bij de mensen moesten leven en tot slot begonnen ze zich in gevangenschap voort te planten. Van generatie tot generatie veranderden ze in echte huisdieren, die hun levenswijze volledig hadden aangepast aan die van de mensen. De wilde varkens liepen niet meer door het bos, de geit niet meer over de bergen, de runderen en de paarden niet meer over de steppe. Ze waren, zoals dat heet, gedomesticeerd.

Ik realiseerde me vandaag ineens dat ook het omgekeerde wel eens is voorgekomen. Ik bedoel, dat mensen hun levenswijze aanpasten aan dieren. En dan denk ik niet aan Planet of the Apes, maar aan rendieren. Rendieren hebben winter- en zomerweiden en migreren met de seizoenen heen en weer. Ze doen precies waar ze zelf zin in hadden, bepalen hun eigen routes en leven niet anders dan duizenden jaren geleden.

Hier zijn het de mensen die hun levenswijze veranderden: de Lappen volgen de kuddes. Gedurende honderden jaren, van generatie tot generatie, hebben ze zich steeds verder aan de rendieren aangepast en die hun gang laten gaan. Je vraagt je af wie hier wie heeft gedomesticeerd.

Deel dit:

Een gedachte over “De gedomesticeerde mens

  1. Ronald

    De mens is ook slechts een gedomesticeerd dier dat zich moet aanpassen aan (van ‘bovenaf’ ingestelde) kunstmatige ‘leefregels’. Naar buiten toe is de mens heel ‘beschaafd’ (kleding, ‘opmaak’, fijne maniertjes, ‘etiquette’ en de rest van een grootscheepse maskerade), maar van binnen vechten zijn instincten onversaagd om erkenning – hetgeen volgens mij de hoofdoorzaak is voor de wildgroei van ‘beschavingsziekten’, waarvan het overgrote deel van ‘psycho-somatische’ oorsprong is – dit wordt natuurlijk niet door onze ‘chemisch-farmaceutische’ genees(middel)kunde erkend. Zolang alle rijkdom in handen blijft van een kleine elite die ca. 95% van de mensheid uitbuit en aan banden legt is er van ‘vrije mensen’ nauwelijks of geen sprake… Trouwens, ‘mensheid’ is een misleidende term, we zijn immers ingedeeld in groepen (landen, culturen, enz.) met tegengestelde belangen, eigen territoria, religies, enz. Dit maakt het o zo makkelijk om ‘ons’ tegen mekaar uit te spelen. Verdeel en heers 🙂

Reacties zijn gesloten.