De gedomesticeerde mens

Dit is geen rendier, ik weet het, maar een tweetal varkens (maar ook die zijn gedomesticeerd)

In de Jonge Steentijd ontstond de veeteelt. Varkens en geiten, runderen en paarden: eerst ving de mens ze, vervolgens raakten de dieren er langzaam aan gewend dat ze bij de mensen moesten leven en tot slot begonnen ze zich in gevangenschap voort te planten. Van generatie tot generatie veranderden ze in echte huisdieren, die hun levenswijze volledig hadden aangepast aan die van de mensen. De wilde varkens liepen niet meer door het bos, de geit niet meer over de bergen, de runderen en de paarden niet meer over de steppe. Ze waren, zoals dat heet, gedomesticeerd.

Ik realiseerde me vandaag ineens dat ook het omgekeerde wel eens is voorgekomen. Ik bedoel, dat mensen hun levenswijze aanpasten aan dieren. En dan denk ik niet aan Planet of the Apes, maar aan rendieren. Rendieren hebben winter- en zomerweiden en migreren met de seizoenen heen en weer. Ze doen precies waar ze zelf zin in hadden, bepalen hun eigen routes en leven niet anders dan duizenden jaren geleden.

Hier zijn het de mensen die hun levenswijze veranderden: de Lappen volgen de kuddes. Gedurende honderden jaren, van generatie tot generatie, hebben ze zich steeds verder aan de rendieren aangepast en die hun gang laten gaan. Je vraagt je af wie hier wie heeft gedomesticeerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s