Livius Nieuwsbrief | December 2011

Van 2005 tot 2020 vatte ik het online beschikbare oudheidkundige nieuws elke maand samen en mailde dat als de Livius Nieuwsbrief naar een groeiend publiek. Uiteindelijk waren er 7900 abonnees, maar de kwaliteit van de samengevatte berichten was abominabel. Rond 2014 constateerde ik dat 40% van de online-artikelen fouten bevatte die de betrokken wetenschappers herkend behoorden te hebben. Het duurde daarna nog zes jaar tot bij mij het kwartje viel: door die informatie te delen, zelfs als ik aangaf dat het onzin was, was ik medeplichtig aan de academisch desinformatie. Dus stopte ik ermee. De oudheidkunde gaat kapot, zeker, maar het hoeft niet door onze handen te gebeuren.

Hieronder vindt u een van de nieuwsbrieven. Veel links zijn inmiddels verouderd.

========================================

NIEUW OP DE LIVIUS-WEBSITE

Een klein stukje over de Via Egnatia en op onze zustersite LacusCurtius een nog kleiner stukje over het Circus van Caligula in Rome, met een interessante conclusie over de ondergang van de Oude Sint-Pieter.

========================================

EGYPTE

Wie, sinds het vertrek van Zahi Hawass, mocht wanhopen of de egyptologie haar rol als lachertje van de oudheidkunde nog wel zou kunnen waarmaken, kan gerust zijn. Maar alle sarcasme terzijde: wat is dit toch verschrikkelijk triest dat de egyptologie zo’n moeizame herstart maakt. Over de beveiliging hebben we het dan nog niet gehad.

We hadden al een paar maanden geen standbeeld van Amenhotep III meer, maar hier is er weer een. En hij lijkt verdacht veel op die van april.

Het maandelijkse gesleep met mummies: een, twee, drie, vier (en de hamvraag).

En verder: Ain al-Sabil (Koptisch) en de (joodse) Elefantine-papyri.

========================================

HET OUDE NABIJE OOSTEN

Leuk artikel over de herkomst van bordspelletjes.

Het maandelijkse nieuws uit Jeruzalem: een, twee, drie, vier, vijf, zes (vergelijk; commentaar).

Een bad in Beit Shemesh wordt onmiddellijk geïdentificeerd als een religieus bad. Uw redacteur vraagt zich zomaar ineens af waarom archeologen in Israël alleen maar mikveh-baden vinden, en nooit eens gewone badkuipen.

Een ietwat bizar stuk over de heropening van (een deel van?) het museum van Bagdad (“the reopening this month will now be delayed at least two months”).

En verder: hele oude vondsten in Koeweit en Qatar, Nimrod en Bersheba.

========================================

GRIEKENLAND en TURKIJE (en wijde omgeving)

Aardig artikel over DNA-onderzoek naar de ladingen van Griekse schepen: meer dan alleen wijn.

En verder: oeroud beschreven voorwerp op Kreta, Doliche, Selinus (Sicilië), Pafos, Thessaloniki (interessant), Paulus in Filippi en Constantinopels Hagia Sofia. En als journalisten bladvulling nodig hebben, beginnen ze over het Antikythera-mechanisme.

========================================

ROME EN ZIJN RIJK

Ietwat gehypet, maar toch aardig: moord in Modena.

Kan Italië de vele Romeinse monumenten blijven conserveren?

Demografie en de val van de Republiek: het loont de moeite het lezen, ondanks de gruwelijke vormgeving.

En verder: beton, het zogenaamde geboortehuis van Augustus in Rome, brug bij Aleppo, Ostia, Tivoli, vrouwen op mozaïeken.

========================================

BENOORDEN DE ALPEN

Leuk artikel over de collectie van het Provinciaal Utrechts Genootschap voor Kunsten en Wetenschappen.

Het maandelijkse rijtje uit Groot-Britannie: Bronstijdschepen (meervoud), het mithraeum van Londen, Cirencester, Southwell, Alderney (inderdaad, een van de Kanaaleilanden).

En verder: Ruinen, een muntschat in Gers, herbouw van een Merovingisch huis in Brugge, Deurne (dit had zes jaar geleden in een van de eerste nieuwsbrieven gemoeten, maar beter laat dan nooit).

========================================

JODENDOM EN CHRISTENDOM

Jan Pieter van de Giessen behandelt een curieuze passage uit de Statenvertaling: waren er orgels in het oude Israël?

De herkomst van de Dode Zee-rollen maar weer eens (en nog eens), plus een artikel over de Geniza-teksten uit Cairo.

========================================

OVERIG

Leuk bericht over het experimentele archeologie-project van XIII Gemina, waarover u in de volgende nieuwsbrief meer zult lezen.

Toch enige plundering in Libië. Eveneens in Libië: een fort van de Garamanten, de stedelijke cultuur van de Fezzan (meer).

Een vondst uit India vormt aanleiding voor wat op het eerste gezicht bizarre speculaties, maar kijk vooral naar het plaatje. Zó mooi, daar word je helemaal blij van.

========================================

DWAASHEID

Die hadden we in de voorgaande vierenzeventig nummers van de Nieuwsbrief nog niet gehad: de Vloek van de farao!

De Ark van Noach (lees ook dit nog even).

Minder onschuldig – om niet te zeggen: potentieel ramzalig – is de Tempelhoax, de Palestijnse theorie dat de joodse tempel niet op de Tempelberg zou hebben gestaan.

Van een journalist verwacht je dat hij/zij feiten en propaganda weet te scheiden. Zo niet in dit artikel, waarin Europa het advies krijgt een “sterke man” van het type Augustus aan te stellen. Dat is, hopelijk onbedoeld, in feite een oproep tot een gewelddadige militaire coup (meer).

========================================

INTERNET

Gestaag digitaliseert men verder, zoals in de British Library.

========================================

OVERLEDEN

Wilfred Lambert is overleden; zijn bekendste boek is een uitgave van het Babylonische Zondvloedepos.

Deel dit: