Velsen & de kleine wereld

De Romeinse vlootbasis van Velsen (Graham Sumner)

Mijn vriend Arjen Bosman is momenteel voor een klus in Rome. Hij is tegelijk bezig met het onderzoek van een reeks graffiti uit de Romeinse vlootbasis bij Velsen, het antieke Flevum. In Beiroet lees ik een SMSje van hem:

Voor een niet complete naam eindigend op LERCI kan ik geen parallellen vinden. Heb jij n suggestie of zoektip?

Stomtoevallig had ik die.

Misschien AULERCI. Ik weet even niet of dat iets betekent, maar ik geloof dat het een Gallische stam was. Groeten uit Beiroet.

Een dag later krijg ik antwoord van Arjen:

AULERCI is inderdaad een Gallisch stamverbond en kan! Groeten uit Rome aan Beiroet

Drie SMSjes en een probleem is opgelost. Oké, het was maar een klein probleem en Velsen is ook niet het uiterst van de menselijke kennis. En toch! Ik raak er almaar niet aan gewend en blijf me – in de aangenaamste zin des woords – verbazen over de snelheid waarmee de wereld kleiner aan het worden is.

Deel dit: