Dood op het spoor

Ik ben zojuist met de trein naar Amsterdam vertrokken vanuit Assen. Ik had de reis eigenlijk willen beginnen in Groningen en had daar mijn kaartje al gekocht toen aan de reizigers werd meegedeeld dat er “wegens een aanrijding” geen treinverkeer was naar Assen.

Er waren al drie bussen vertrokken en er zouden er nog drie rijden, maar hoe laat die zouden aankomen wist niemand en aangezien er dus “(zeer) beperkt busverkeer” was, moest ik rekening houden met een vertraging van minimaal een uur. Omdat ik liever niet overnacht in Zwolle of Amersfoort, nam ik een taxi naar Assen. Daar werd omgeroepen waarom de trein niet reed. “Wegens een aanrijding met een persoon rijdt de sprinter naar Groningen niet.”

Welk doel, beste NS-ers, wordt met deze informatie gediend? “Wegens een aanrijding” was echt voldoende geweest. Ik hoef niet te weten waartegen de trein is opgereden. De enige informatie die ik nodig heb is dat de trein niet zal rijden en hoe ik het beste verder kan reizen. Ik vind het harteloos de wereld in te helpen dat iemand zich van zijn leven heeft beroofd.

Het leven is voor mensen soms te zwaar. Sommige mensen maken er daarom een einde aan. Ze wijzen iets af wat wij wél mooi vinden. Zijn het onze vrienden of familie, dan wijzen ze in feite ons af. Dat is moeilijk te aanvaarden en daarom zijn we verward: we hebben medelijden met de ongelukkigen, we zijn verbijsterd over de diepte van hun wanhoop en we zijn boos om de afwijzing.

Die boosheid kan diep zitten en is o zo menselijk, en zo komt het dat op zelfmoord soms heel agressief wordt gereageerd. Ik heb er wel eens bij gestaan hoe cynische forenzen in het station van Rijswijk hun best deden zo bot mogelijk te zijn in hun commentaar. Ik kan het begrijpen, maar ik zou willen dat we wat zachtmoediger konden zijn.

Dus, beste NS-ers, bedek de oorzaak van de treinuitval met de mantel der liefde. Zeg gewoon, zoals in Groningen, dat er een aanrijding was – dat is voldoende. Voeg aan de dood van de betrokkene niet toe dat hij ook nog in de etalage wordt gezet als zelfmoordenaar. Deze extra informatie diende geen enkel doel en was gewoon een trap na.

Deel dit:

2 gedachtes over “Dood op het spoor

  1. Ik kan me voorstellen dat in het geval van ‘aanrijding met een stuk rundvee’ de blokkade op het spoor een stuk sneller wordt opgeruimd dan na een ‘aanrijding met een persoon’of een ‘aanrijden met een auto’. In welk geval er sporenonderzoek gedaan moet worden en zo. Het gaat dan om de aard en e verwchte lengte van de vertraging.

Reacties zijn gesloten.