Hoop voor Groningen

Zelfs op Madurodamschaal is het Groninger Museum saai.
Zelfs op Madurodamschaal is het Groninger Museum saai.

Goed nieuws uit Groningen! Er komt daar een vernieuwd station. Niet leuk voor de Groningers, die zich de laatste verbouwing zéker moeten herinneren als zelfs ik het weet, maar de laatste jaren zijn er enkele mooie stations bij gekomen – Rotterdam bijvoorbeeld – dus we mogen optimistisch zijn.

Beter nog: wellicht kan Groningen nu een oude fout herstellen. Ik bedoel natuurlijk het Groninger Museum. Het gebouw oogt even leuk maar nadat je er drie of vier keer bent geweest, wordt die apenrots eigenlijk verschrikkelijk saai. Het is gewoon geforceerd-lollig. Als u het museum, door een gelukkige speling van het lot, niet kent, weet dan dat u een hoop bespaard is gebleven.

Ruim veertig jaar geleden wilde in Apeldoorn – zo ging het gerucht – de Vroom en Dreesman uitbreiden. Een heel blok was in handen van het concern, op één winkeltje na. De eigenaar weigerde te verkopen en de V&D moest eromheen gebouwd worden. Voortvarend werd er geheid en jawel: al gauw zaten er scheuren in de muur van dat winkeltje. De eigenaar heeft het pand toen maar aan zijn grote buur verkocht, die er een slijterij in plaatste.

Ik weet niet of het verhaal waar is, maar het schetst een scenario dat ik Groningen van harte gun: dat ze bij de bouw van het vernieuwde station in Groningen even uitschieten met een heimachine of een hijskraan, opdat het Groninger Museum wegzinkt in de Zuiderhaven.

Deel dit:

8 gedachtes over “Hoop voor Groningen

 1. Jarko Aikens

  Ah ja, het Hoofdstation in Groningen, zo noemt men daar het centraal station. Tientallen jaren was het prachtige interieur afschermde door een systeemplafonds. Gelukkig allemaal weer gerestaureerd en zichtbaar. Nog steeds niet goed dus of te klein? Ik moet daar als oude Groninger (nu Haarlemmer) eens naar kijken.
  Er zijn overigens meerdere van die merkwaardige grootschalige ‘ombouwen’ , in Amsterdam natuurlijk het Victoriahotel en hier in Haarlem staat ingeklemd in een prachtige V&D de wereldberoemde drogist Van der Pigge.
  Ben inmiddels halverwege ‘Israël Verdeeld’ , een eye-opener, geweldig.

 2. Martijn

  Volgens mij is er een misverstand. Groningen is buitengewoon trots op zijn historische station, dat een aantal jaren geleden volledig is gerestaureerd. Er zal in Groningen zeker een revolutie uitbreken wanneer er voorstellen zouden komen om een heel nieuw station te bouwen. De aankomsthal is werkelijk een juweel.
  http://www.staatingroningen.nl/315/interieur-stationshal

  De plannen waaraan je refereert gaan over een onderdoorgang voor voetgangers en een voor bussen en fietsers. Een logistieke operatie om het onoverzichtelijke en gevaarlijke verkeersknooppunt vóór het station te ontwarren.

  Over de esthetsche kwaliteiten van het museum zijn de Groningers verdeeld, maar minder dan vroeger omdat het museum behoorlijk veel bezoekers ook uit heel Nederland trekt.

 3. busshowfeur

  Het verhaal over de V&D in Apeldoorn lijkt op het verhaal van de V&D in Haarlem. Ook daar was er één klein winkeltje dat niet wenste te wijken. Alleen zit dat ene kleine drogisterijtje nog steeds op z’n plek en heeft al die vele jaren stand gehouden tegen de grote reus die er omheen gebouwd is.

 4. busshowfeur

  Groningen zij gewaarschuwd het vooral NIET te doen zoals het in Rotterdam gebeurd is. Niet later dan in 1999 is de eerste stap genomen in de totstandkoming van een nieuw C.S. De scheepsboeg van het jongenskoor moest van het voorliggende Kruisplein verplaatst worden om de werkzaamheden mogelijk te maken. Een prachtig C.S. zou er verschijnen met sporen op verschillende niveaus en twee ‘champagneglazen’ op het dak. Goedkoop zou het niet worden, maar de opwaardering van het station zou zó groot zijn, dat het de kosten en moeite méér dan waard zouden zijn. Drie jaar later werd de PvdA van de Coolsingel verdreven en het eerste wat de nieuwe collegepartij Leefbaar Rotterdam deed, was heel hard alles wat de PvdA had afkeurend, de plannen voor het nieuwe C.S. van tafel vegen, zijnde “te duur en megalomaan” De eerste vertraging deed zich al voor. Een nieuw ontwerp moest er komen. Minder prestigieus en vooral goedkoper.
  Eerlijk is eerlijk: het eindresultaat verraste ook mij en dagelijks zie ik de schoonheid ervan in. Alleen….. het oude ontwerp zou veel praktischer zijn geweest, nog mooier, jaren eerder klaar en….. uiteindelijk veel goedkoper. Vele jaren heb ik niet gebruik kunnen maken van het fietstunneltje er onderdoor en moest omfietsen via Hofplein of Statenweg. Het tunneltje onder het station door werd pas weer opengesteld vlak voor de oplevering. Hoe mooi het nu ook mag zijn, ik voel mij nog steeds bekocht. Dat wordt nog erger als de publieke ruimte (betaald met publiek geld) wordt afgesloten en alleen toegankelijk gemaakt voor wie een particuliere partij (NS) genegen vindt hem of haar toegang te verlenen. Nu nog dat beeld met die grote ballen op het plein ervoor en de mooie aanblik van het station is ook om zeep geholpen. Groningen zij gewaarschuwd!

 5. Als er dan toch al geschamperd wordt over moderne architectuur mag ik de aandacht graag vestigen op ’t EYESORE – ’t nieuwe Filmmuseum aan ’t IJ – waarvan ’t voornaamste aantrekkingspunt lijkt te zijn dat ’t in een mal gebouw is gevestigd.

Reacties zijn gesloten.