Nieuw oudheidkundig tijdschrift (2)

aw
Een omslag van Ancient Warfare. Ook het nieuwe tijdschrift zal tekeningen hebben op het omslag.

Ik blogde vorige week over het nieuwe tijdschrift dat uitgeverij Karwansaray wil opzetten over de oude wereld. Het is op verschillende plaatsen aangekondigd. Gisteren zaten we vier man (m/v) sterk rond de tafel om de eerste reacties te bekijken. Zoals u zich misschien herinnert is ons doel Griekenland en Rome te combineren met Egypte, het oude Nabije Oosten en de “barbaarse” gebieden in het noorden, waarbij we én filologische én archeologische én historische visies bieden. Ancient History Magazine, zoals de werktitel luidt, wil de nadruk leggen op de vervlochtenheid van de deelculturen van de oude wereld, die automatisch met zich meebrengt dat je je niet tot filologie, archeologie of geschiedenis moet beperken.

Er zijn al enkele resultaten van de enquête. Meer dan de helft van degenen die de moeite namen om de vragenlijst in te vullen, komt uit Groot-Brittannië of de Verenigde Staten. Dat heeft duidelijke gevolgen voor de distributie en onze aantrekkelijkheid voor advertenties. Andere dingen zijn echter nog minder duidelijk en we kunnen wel wat meer reacties gebruiken, dus onze digitale enquête staat nog open voor uw gewaardeerde bijdrage.

We kijken ondertussen al naar de Kickstartercampagne in maart, waarmee we het geld hopen binnen te halen voor een nul-nummer. We zullen een PDF maken om de campagne te ondersteunen: acht pagina’s die u een idee zullen geven van wat we ons bij het tijdschrift voorstellen.

Dat betekent dat we gisteren hebben gesproken over de opmaak van het nieuwe blad. Het heeft geen zin te ontkennen dat Ancient History Magazine een jongere broer wordt van Ancient Warfare en Medieval Warfare. Er zal zeker enige overeenkomst zijn, hoewel we alternatieven hebben besproken voor bijvoorbeeld het omslag. We handhaven echter de getekende reconstructies van het leven in de Oudheid: het is ten slotte de beste manier om u te tonen hoe het leven destijds was.

Toch zal het nieuwe tijdschrift ook niet te veel lijken op zijn oudere broers. Classici die in Ancient History Magazine willen schrijven, zullen bijvoorbeeld langere citaten willen gebruiken dan de krijgshistorici die schrijven voor Ancient Warfare en Medieval Warfare, zodat een meer flexibele opmaak in de rede ligt. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld de tabellen die nodig zullen zijn voor sommige historische en archeologische onderwerpen.

Op dit moment is de planning dat we de PDF medio februari af hebben en de maand maart benutten voor de Kickstartercampagne. Tot het zover is kunt u de enquête invullen. En als u met een mega-donatie mogelijk wil maken dat we meteen aan het werk gaan, moet u maar contact opnemen met de uitgever, die uw mega-donatie glimlachend zal aanvaarden.

Deel dit:

2 gedachtes over “Nieuw oudheidkundig tijdschrift (2)

Reacties zijn gesloten.