Hypocrisie

Van de econoom Keynes wordt verteld dat hij, toen hij wat vaker met politici te maken kreeg dan voordien, zijn ervaringen samenvatte met de woorden dat politici minder hypocriet waren dan hij altijd had gedacht. Ze waren namelijk oprecht overtuigd van de onzin die ze uitsloegen. Ik zal u van dit inzicht geen voorbeelden geven, want die kunt u zelf ook bedenken.

Deze wil ik u echter niet onthouden. Een Kamermeerderheid, zo meldt De Speld de Nu.NL, vindt dat het Kabinet en de KNVB naar de FIFA moeten stappen om het geld terug te eisen dat Nederland rond 2010 heeft uitgegeven toen het zich met België kandidaat stelde om in 2018 de WK-voetbal te organiseren. De implicatie is dat de mensen in Nederland in 2010 nog niet zouden hebben geweten dat de FIFA corrupt was.

Dan wrijf je toch je ogen uit. Het inzicht dat er iets grondig verkeerd was bij de wereldvoetbalbond is echt niet iets van vandaag of gisteren. Hier hebt u een bericht uit 2001, toen in Buenos Aires werd gesproken over Sepp Blatter, “de vermeende spil in een netwerk van fraude, corruptie en manipulatie”. Veertien jaar geleden.

De FIFA-corruptie was buitengewoon actueel op het moment van de Nederlands-Belgische kandidatuur. Een groep Afrikaanse journalisten stelde, zo leest u hier, in juli 2010 aan de kaak dat de FIFA de corruptie van de Afrikaanse voetbalbonden bevorderde. U zult zich verder herinneren hoe Britse undercover-journalisten een lid van het uitvoerend comité omkochten en hoe een ander journalistenteam dat een paar weken later, toen men bij de FIFA toch gewaarschuwd was, doodleuk herhaalde. Zelfs het IOC was verbijsterd over de corruptie binnen de FIFA.

Degenen die in 2010 probeerden de WK-voetbal naar Nederland te halen, lazen de krant (neem ik aan) en wisten dat de FIFA corrupt was. Ze hebben desondanks welbewust geld uitgegeven aan die kandidatuur. Ik houd het erop dat onze Tweede Kamer, door het geld terug te vragen, weer eens oud-Holland hypocriet is. Want dat men deze onzin oprecht zou geloven wil er – pace Keynes – bij mij echt niet in.

Deel dit:

4 gedachtes over “Hypocrisie

 1. Te makkelijk Jona. Natuurlijk wist de wereld al 20 jaar geleden dat de FIFA corrupt was. Maar nu is er bewijs. En dan mag je het officieel zeggen, in plaats van alleen in een obscuur artikel te ‘vermoeden’. En dan kun je als organiserend land zeker je geld terug vragen. Dat gaat natuurlijk nooit gebeuren, er zal wel een goed gesprek en misschien een stille schikking volgen. Maar het feit dat de actie gedaan is zal hopelijk de FIFA een extra stok achter de deur geven om misschien de corruptie terug te dringen. De openlijke corruptie in elk geval. Want een tweede kans krijgen ze niet. Een land gaat niet weer miljoenen aan champagne, eeh een campagne uitgeven als ze weten dat de hoogstbetalende wint.

  1. mnb0

   Ook te gemakkelijk. Als men destijds wist zonder bewijs dat de FIFA corrupt was had men zich niet kandidaat moeten stellen.

   “Een land gaat niet weer …..”
   En ziedaar – dezelfde fout die JL maakt, maar dan gespiegeld: aannemen dat politici rationeel handelen. Dat doen ze niet.
   Ik vertrouw liever op Macchiavelli. Voor een politicus is het niet van belang wat hij/zij is, maar wat hij/zij schijnt. En de Kamermeerderheid wil nu via de FIFA een goede indruk op het electoraat maken. Wat zal hypocrisie dan bommen? Dit is een gewonnen spel. Als FIFA betaalt roept bijna iedereen “lang leve onze politici”. Als FIFA niet betaalt staat ze er slecht op en de politici dus goed.

   1. Steven

    Moraliteit voor zoals het moet, en niets boven Macchiavelli voor zoals het gaat. Je hebt gelijk, in heel deze episode is van enige moraliteit nooit sprake geweest. De rest is voor juristen. Niks nieuws onder de zon Jona.

 2. Manfred

  Er is een verschil tussen corrupte FIFA-leden (individuen) en een corrupte FIFA (de organisatie). Je kunt niet naar aanleiding van wangedrag van een paar individuen iets van de organisatie terugeisen, wel naar aanleiding van wangedrag van die organisatie zelf.
  Onderzoek naar een grote internationale organisatie kost gewoon tijd. Je denkt toch niet dat die FIFA-bestuurders zomaar van de ene dag op de andere zijn opgepakt.
  Landen die de FIFA liet meedingen terwijl ze wist – sinds vorige week omdat Blatter dit toen pas toegaf – dat ze geen enkele kans maakten hebben daardoor schade geleden. Het is normaal die schade dan vergoed te willen hebben. Eén of tien jaar geleden kon nog geen schadevergoeding worden geëist, nu wel.
  Het zou misschien hypocriet zijn geweest als Nederland zelf ook had geprobeerd het FIFA-bestuur om te kopen. Maar nu is het dat niet.

Reacties zijn gesloten.