Nou moe?!

guust_berlijn

Kijk, dat is nou leuk: Almere heeft een stripheldenbuurt. Er is een Lucky-Lukestraat, een Obelixstraat en een Willie-Wortelstraat. Enkele striptekenaars hebben een straatnaam gekregen – Marten Toonder heeft zelfs een laan én een pad naar zich vernoemd gekregen – en verder zijn er algemene namen zoals de Weg-van-het-beeldverhaal. Mijn favoriet is de Hendrik-IJzerbrootlaan en ik vind het geruststellend dat deze Vinexwijk een Familie-Doorzonstraat heeft. Zelfspot ontbreekt de Almeerse ambtenaren niet: er is een Dorknoperlaan. Hier vindt u het hele lijstje.

Uiteraard zal iedereen wel iets vinden dat zijns of haars inziens ontbreekt. Dat er geen straat is vernoemd naar de hoofdpersoon van Peter Pontiacs Kraut (een journalist die fout was in de Tweede Wereldoorlog) is alleen maar logisch, al had Pontiac zelf van mij wel een weggetje mogen hebben. Persoonlijk zou ik wel willen wonen aan de Labradorstraat 26, ik zou het plein tegenover de openbare bibliotheek hebben vernoemd naar het tijdschrift Pep en voor De Generaal dacht ik aan een plantsoen met uitzicht op Fort Pampus. Maar wat ik echter gewoon erg vind: Guust Flater moet genoegen nemen met een bruggetje. Niemand in Almere, helemaal niemand, kan trots de post laten sturen naar een Flateradres. Gretverdegretver.

Akkoord, ook tekenaar André Franquin is vereerd met een weg, maar de beroemde held-zonder-werk heeft dus slechts een miezerig bruggetje. Misschien wil meneer Dupuis aan meneer Van Gestel vragen eens te reageren op deze kleine blog en de verkoopcijfers van Guust te vermelden: ik vermoed namelijk dat die aanzienlijk hoger zullen liggen dan, pakweg, Douwe Dabbert, Gilles de Geus of Pa Pinkelman. Talloze kunstenaars hebben zich laten inspireren door Guust. (De Almeerse tekenaar Gerrit de Jager vertelde eens dat hij en zijn collega Wim Stevenhagen bij alles wat verkeerd ging Meneer Demesmaekers “Mijn parkerman!” citeerden.) In het Brusselse Stripcentrum krijgen alle Belgische striphelden een plekje, maar zijn er ereplaatsen voor Kuifje en Guust.

In Almere krijgt de beroemde stripheld dus slechts een bruggetje. Een bruggetje met maar één overspanning. Hoe kan Almere deze ambtelijke dwaling nog goed maken? Ik stel voor dat de gemeente tegenover de latexfabriek een complete Guust-Flaterbuurt aanlegt. Middenin een Franquinboulevard – als Toonder twee vernoemingen krijgt, mag Franquin er ook wel eentje extra hebben – die uitloopt op het Flaterplein, voorzien van parkeermeters, een brandweerkazerne en een achterstalligepostkantoor. Een Kwabbernootstraat, een Juffrouw-Janniehof, een meneer Demesmaekersteegje, een Krasserplein, een Ans-Mooimansallee, een Pruimpitweg en een Vondelaarrotonde.

Ik zou deze wijk situeren op het stuk land richting A6 tegenover de Franquinweg, waar dan wel iemand een kantoor zal willen inrichten voor Joost-van-Smith-aan-de-overkant. Verder stel ik me een kinderboerderij “Boer Krelis” voor, waar minimaal een kat, een lachmeeuw, een goudvis, een egel en een schildpad worden gehuisvest. Ik zou de nieuwe wijk verbinden met de Franquinweg door middel van de Knuvelder-en-Platanenbrug.

Het auteursrecht op dit plan draag ik graag over aan de gemeente Almere. Laat maar weten wanneer ik de contracten kan komen tekenen.

Naschrift 3 augustus

Gisteren even langs de Guust Flaterbrug gefietst.

cof

9 gedachtes over “Nou moe?!

 1. Ferdinand

  De straatnamen commissie in deze wereldstad is niet in staat om onze straatnaam aan twee kanten van dezelfde laan hetzelfde te spellen: Charlotte van Pallandlaan en Charlotte van Pallandtlaan.
  Pogingen om daar verandering in te brengen stuitten op :”Ja, dan hebben ze dat verkeerd gelezen.”

  Ook een voorstel om een kloosterbuurt in te richten met bv Franciscanerstraat of Minderbroedersstraat en Cistercienzersingel is niet gevolgd. De Capucijnerstraat ligt in de kruidenwijk.

  Overigens Jona, bewondering voor je positieve benadering, je zult in de Tante Pollewopstraat wonen…

 2. Jean-Marc van Tol

  Ik weet nog dat kees Kousemaker (1942-2010) ermee bezig was. Ik zie de kaart van de te bouwen wijk nog liggen achterin Lambiek, toen ik een keertje langskwam en hij mij trots kennisgenoot van het project maakte. Hij dacht dat niemand aan een Flaterweg wilde wonen, dat zou toch te kolderiek zijn. Vandaar zijn keuze voor een brug.

  Zelf was hij erg trots op het Piet Pelle Pad, kan ik me nog herinneren.

  Zi jammer dat Kees alweer meer dan zes jaar dood is.

 3. Jean-Marc van Tol

  Wat Tante Pollewop betreft: ook zo jammer dat Ome Carol (Voges) inmiddels alweer 15 jaar dood is. Ik zou best in een Tante Pollewopstraat willen wonen (maar niet in Almere).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s