1001 schilderijen

Zomaar een plaatje van een middeleeuws triptiek in de Gemäldegalerie van Berlijn)=

Er is iemand die gisteren feest had te vieren. Het  is Jeroen Pelgrom. Hij is de beheerder van een van de mooiste blogs die ik ken, Art in Space. Daar plaatst hij vrijwel dagelijks een afbeelding van een schilderij, waar hij dan een korte toelichting op geeft. Gisteren was zijn duizendste bijdrage aan een mooier internet en vandaag zal hij wel bijdrage 1001 hebben geleverd.

Ik zou zeggen: ga eens naar die blog, en ga er nog eens heen, en nog eens.

Deel dit:

12 gedachtes over “1001 schilderijen

 1. Art in space is inderdaad prachtig. Maar ondertussen ben ik ook heel benieuwd naar de uitleg bij het “zomaar een plaatje”. Het is een interessante triptiek, met kennelijk een beeldhouwwerk in het midden. Van de heiligen herken ik alleen Sint Mauritius (de donkere man) en Sint Catharina (met het rad). Helemaal rechts staat een heilige die zo te zien een naakte kleedt. Benieuwd wie zij is.

   1. Interessante site! Ik zag op Pinterest iemand die een ongelooflijke hoeveelheid middeleeuwse schilderijen verzameld heeft waar op zijn minst altijd een zwarte persoon op staat!
    Reden, net zoals op supernaut.info vermeld wordt, onbekend.

 2. henktjong

  Mooie site met kunstwerken waar ik óf wat mee heb, óf helemaal niks. De erbij staande uitleg heeft nog wat redactionele bemoeienis nodig en iemand die het Engels wat corrigeert. Daar waar historische informatie over het geschilderde of gegraveerde wordt gegeven is ruimte voor verbetering, zoals bijv. over wat er bij ADRIAEN MATHAM: PORTRAIT OF COUNT FLORIS V OF HOLLAND AND ZEELAND (1620) staat.

 3. Het afgebeelde werk is het “Maria-altaar van Sint-Gereon”, gemaakt door de Meester van het Sint-Gereon altaar” rond 1420-1430. Ik denk dat het stuk is gemaakt voor de Sint-Gereonskerk te Keulen maar op de online collectie van de Gemäldegalerie van Berlijn kan ik dit werk niet vinden. De afgebeelde heiligen is een beetje gokwerk. Van links naar rechts:

  – sint Barbara van Nicomedië
  – sint catherina van Alexandrië
  – sint Mauritius
  – volgens mij sint Gereon van Keulen
  – maria + kind
  – sint Helena van Constantinopel ?
  – onbekende bisschopheilige (misschien sint Anno II van Keulen)
  – sint Stefanus Protomartelaar
  – volgens mij is dit sint Elisabeth van Hongarije

  1. Veel dank, aan jou en ook aan Ska voor zijn link. De foto’s op die website ‘Supernaut’ zijn van uitstekende kwaliteit, en ik kan wel zeggen dat je gokwerk meer is dan dat. Het lijkt me zeer plausibel dat je identificaties gewoon kloppen. Helena draagt het Ware Kruis en heeft wellicht een model van de ‘rotonde’ van de Heilig Grafkerk in haar handen. Bij Stefanus zie ik nu duidelijk stenen in zijn handen. Elizabeth deelt op afbeeldingen vaak eten uit aan de armen, maar het kleden van een misvormd kind – aangrijpend detail trouwens – past ook goed bij haar. Blijft over de bisschop. Het zou ook Sint Kunibert kunnen zijn, beschermheilige van Keulen. De kerk in zijn handen moet dan de gelijknamige kerk in Keulen zijn.

  2. klaas hielkema

   Dag Jeroen,
   Hoe kan je blog gaan volgen?
   Als ik op “volgen” druk, komt een adres van heel iemand anders. Dat gaat via Google kennelijk. Big brother, maar hij watcht hier de verkeerde…

 4. MartijnR

  Een mooi blog waar ik al jarenlang via RSS van meegeniet. Wel erg jammer dat de maker een rechtstreekse reactiemogelijkheid zo goed heeft verborgen dat ik het niet kan vinden. Een bedankje sturen dan maar via deze omweg.

 5. Een mooie website en blog, zeer verzorgd. Ik heb me wel suf gezocht naar de andere heiligen, want op de Gemäldegalerie staat geen enkele uitleg over het triptiek. Ik denk samen met Messalla dat en met uzelf dat de enige die ik niet kan duiden wie die bisschop is. Sankt Gereon was de compagnon van Sint Mauritius (heeft alleen een speer en een zwaard in de hand in zijn Thebaanse Legioen.
  De rest klopt allemaal. Elisabeth van Hongarije wordt vaker Elisabeth van Thüringen genoemd. Wij hebben haar verhaal in de Wartburg gehoord.
  Een uitgebreide versie van de legende over haar is trouwens te vinden op:
  https://www.rkdocumenten.nl/rkdocs/index.php?mi=600&doc=3812
  http://www.bijbelin1000seconden.be/menu/tiki-index.php?page=17+november%3A+Sint-Elisabeth
  http://www.heiligen.net/heiligen/11/17/11-17-1231-elisabeth.php

  JL verdient een compliment voor de tip.

  Ik word volger!

Reacties zijn gesloten.