
Amsterdam zit vol leuke plekken. Dat geldt ook voor andere steden, maar daar woon ik niet. Hierboven ziet u de Roemer Visscherstraat, waar architect Tjeerd Kuipers (1857-1942) aan het einde van de negentiende eeuw zeven huizen mocht bouwen. Hij gaf ze elk een heel eigen smoel. Van west naar oost heten ze:
- Engeland: eigenlijk een Britse cottage, tegenwoordig een hotel
- Holland: in de stijl van de Nederlandse Renaissance, compleet met trapgevel
- Rusland: als een orthodoxe kerk, met zo’n ui op een toren
- Italië: lijkend op zo’n stadspaleis
- Spanje: met Moorse invloeden
- Frankrijk: hier houdt mijn kennis van de architectuur op, en toch heeft het iets Frans
- Duitsland: in een mooie gotische stijl
Ik vind ze heel erg leuk. Vreemde culturen zijn zo aardig omdat je er dingen uit kunt overnemen en je eigen stad mooier van kunt maken.
Ik heb in 1991 in Hotel Engeland verbleven, om de grote Van Gogh tentoonstelling te bezoeken. Inderdaad een mooie gevelrij…
Iets zegt me dat Jona geen FvD heeft gestemd..😉
Als je nog eens in Antwerpen bent, dan moet je zeker eens door de Cogels-Osylei (en de straten in de buurt) wandelen. En als je dan eindigt op een terras op de Dageraadplaats, koop ik je misschien nog een Trappist.
Ongelofelijk. Na het uitkomen van een boek zou menigeen even pauzeren, maar Jona Lendering gaat gewoon door. Hulde, ook voor het boek, dat ik met veel plezier heb gelezen.
Voor Frankrijk: het is de stijl van een Frans Loirechateau, zo kan men hier en daar lezen, maar voor een betere beschrijving zie http://rijksmonumenten.nl/monument/491886/zevenlandenhuizen:-frankrijk/amsterdam/
In het begin van de twintigste eeuw werd dit eclecticisme als het toppunt van wansmaak beschouwd. Gevelwanden moesten een eenheid vormen. Voorbeelden genoeg in Amsterdamse School-stijl, sommige heel erg geslaagd, anderen saai en blokkerig. Half Amsterdam staat er vol mee. Wat heerlijk dat dit er nog staat en niet ten offer is gevallen aan een of andere vorm van stijlpurisme. Want dat had heel goed gekund.
Leuke observatie
Ga in Amsterdam ook eens kijken de merkwaardige gevel op Rokin 76 (pal naast de Dungeon).
De architect Springer bouwde ook de Stadsschouwburg.
Meestal zie je vrij snel aan het straatbeeld dat je in Nederland bent, maar deze buurt doet mij nogal Vlaams/Belgisch aan. Dat zal door die diversiteit komen.
Onze ratjetoe aan stijlen heeft ook voordelen. Onlangs toonde een location hunter voor een Britse serie interesse in ons huis: het verhaal speelt zich af in Amsterdam, maar door de tax shelter zullen verschillende opnames in België plaatsvinden en onze gevel alvast zou voor een Amsterdamse woning kunnen doorgaan.
Moet je eens in Den Haag gaan kijken: Sweelinckplein en omgeving. Je kijkt je ogen uit.
En in Dordrecht hebben we er ook een paar…
Het ‘Franse’ in de architectuur is hier voornamelijk het stijle en hoge leien dak. Misschien is er zelfs sprake van Franse balcons, maar dat laat zich aan de hand van deze foto moeilijk beoordelen.
Het is een bijzonder rijtje. Dank !
Een Engelse cottage van vier verdiepingen: kom nou! 😉
En in één van deze huizen – ik meen “Frankrijk”- werkte mijn grootmoeder als dienstmeisje, ergens tussen 1915-1918… Ze had bijzondere verhalen over ‘haar mevrouw’ en over het huis. Toen tegen alle regels haar verloofde haar kwam opzoeken, heeft ze de soep laten aanbranden. Kort geleden stond ik er nog even voor de deur en dacht ik aan haar.
Beter goed gejat dan slecht verzonnen. Ik denk dat zelfs de FvD daar wel achter zou kunnen staan 🙂