6 gedachtes over “Hotel De Wereld

 1. Truus Pinkster

  Hoe het echt en precies zat met die zogenaamde capitulatie en de uitvoering daar an: lees Historiek. Want een goed historicus moet geen verkeerde informatie geven, ook als is hij historicus van de oudheid..Zoek op Historiek Wageningen capitulatie en je vindt het juiste verhaal.

  Truus Pinkster

 2. FrankB

  Helaas maakt Historiek twee belangrijke fouten.
  1) Toen Friedeberg capituleerde op de Timeloberg op 4 mei 1945 had hij, net als het gehele Duitser oppercommando, al een tijdje geen rechtstreeks contact meer met de Duitse bezetters in Nederland. Voor wat betreft Nederland was zijn capitulatie dus niet meer dan een wassen neus. Door dit overbekende feit achterwege te laten maakt juist Historiek zich schuldig aan geschiedvervalsing.
  Volgens de redenering van Historiek heeft Paulus en zijn Zesde Leger zich nooit biij Stalingrad overgegeven omdat hij geen toestemming had van Hitler.
  2) Blaskowitz was in het bezette deel van Nederland de hoogste autoriteit op 4 en 5 mei 1945. Christiansen was al een paar weken weg en Seyss-Inquart zat in Flensburg. Al sinds Wolff op 29 april 1945 in Italië capituleerde werkten de westerse geallieerden met plaatselijke deelcapitulaties. Voor Nederland vond die op 5 mei 1945 plaats. Kun je beweren dat Wolff en Blaskowitz verraders waren, omdat ze op eigen houtje handelden, maar dat was de geallieerden worst. Ik zie niet in waarom wij ons er wel iets van zouden moeten aantrekken. Ian Kershaw, bepaald geen beginneling in de geschiedkunde van WO-2, doet dat ook niet in zijn Tot de Laatste Man.

  Nederland als eenheid werd dus bevrijd op 5 mei 1945 door de handtekening van Blaskowitz, niet door de handtekening van Friedeberg onder The Orders on the Surrender. Geheel Nederland? Nee, op Texel en op Schiermonnikoog duurde de Duitse bezetting voort. Het enige dat Historiek heeft aangetoond is dat het einde van de Tweede Oorlog een rommelige, ongestructureerde zaak was met tal van ad hoc beslissingen, zodat geschiedkunde weer eens ingewikkelder is dan het op het eerste gezicht lijkt. Quelle surprise.

  1. Henk Smout

   Citaat uit het opiniestuk in Historiek: “Op de vraag van Foulkes of Blaskowitz de capitulatie bij Lüneburg erkende, antwoordde deze ‘Jawohl’.”

Reacties zijn gesloten.