Vijftig jaar geleden

Snoopy

Deze foto werd vijftig jaar geleden gemaakt. De Apollo-10 was de generale repetitie voor de maanlanding. De astronauten Stafford, Young en Cernan vertrokken op 18 mei en bereikten een baan om de maan. Daar gingen Stafford en Cernan over naar de maanlander (“Snoopy”) en doorliepen ze het hele programma van afdaling en terugkeer. Ze zouden bijna de eerste mensen op de maan zijn geweest, want toen ze de motor aanzetten om weer op te stijgen, sloeg het ding af en dreigden ze op de maan neer te storten.

“Son of a bitch!” schreeuwde Cernan, maar gelukkig begon de motor toch te werken en konden ze terugkeren naar de eigenlijke capsule (“Charlie Brown”). U ziet het glorieuze moment hierboven. Op aarde was het toen 22 mei. Vier dagen later landden de astronauten in de Stille Zuidzee. De generale repetitie was geslaagd en twee maanden later maakte Neil Armstrong een reuzensprong voor de mensheid.

Deel dit:

3 gedachtes over “Vijftig jaar geleden

  1. Robbert

    Een reuzensprong naar de maan, een enorme prestatie.
    Nu nog even orde op zaken stellen op het ondermaanse.

  2. Dirk

    Hoe groot zou de verleiding geweest zijn om dat ding gewoon neer te zetten. Oeps. Sorry, Neil.

Reacties zijn gesloten.