De Deltawerken

Oosterscheldekering

  Oosterscheldekering

Nog een fijne fietstocht voor als u eens een hele dag hebt: neem de trein naar Middelburg, bewonder de monumentale trap van het raadhuis en het drakengevelsteentje even verderop, fiets verder naar Veere (ik kwam hier destijds iemand tegen die mij herkende van mijn blog), en rijd dan naar het noorden. Net als op de Afsluitdijk kun je de wind beter in de rug hebben, maar het is een fantastische tocht.

Eerst passeer je de dam over het Veerse Gat tussen Walcheren en Noord-Beveland maar al snel ligt de prachtige waterkering van de Oosterschelde voor je. Ik ben een nette, oppassende burger, die echt wel weet hoe lelijk nationalisme is, heus, maar als ik dit zie, voel ik toch een stukje poldertrots. Dat wordt overigens ook bij de grootste chauvinist de kop weer ingedrukt als hij het eiland Schouwen voorbij is en de volgende dam bereikt.

Dat is namelijk de dam over de Grevelingen, waar een soort toeristenpark is gebouwd waarvan je blij bent als je er voorbij kunt fietsen. Het heet Port Zélande en als oud-stofzuiger van het Van Gogh-museum kan ik dan alleen denken aan het Van Gogh-jaar 1990, toen op het Museumplein een “Van Gogh Village” was ingericht waar mensen wachtten tot ze het museum konden bezoeken. Onsterfelijk TV-moment: interviewer heeft het op z’n Engels over een villetzj, geïnterviewde corrigeert hem door te zeggen dat het Frans is en villaazj moet zijn. “De feine Leute van het Nederlands erfgoed”, denken wij dan.

De Haringvlietsluizen
De Haringvlietsluizen

Terug naar Zeeland. Voorbij het eiland Goeree volgt de Haringvlietdam, ook al zo’n knap ingenieurswerk. Ooit – dit moet in de jaren zeventig zijn geweest – heb ik een rondleiding gehad door een ingenieur die steeds weer zei dat er “geen druppel zeewater de Haringvliet in kwam”, wat misschien geen heel origineel beeld was maar dat de boodschap wel kristalhelder overbracht.

Je kunt, eenmaal aangekomen op Voorne, doorfietsen naar Den Briel en dan met de pont naar Hoek van Holland. Je kunt ook met een pontje van Rozenburg naar Maassluis en dan door een prachtig groen gebied verder fietsen naar Delft. Maar misschien het mooiste is om via Spijkenisse, Poortugaal en Rhoon naar Rotterdam te rijden en dan door de Maastunnel te gaan, met de mooiste roltrappen die u van uw leven ooit zag.

Rotterdam, Maastunnel
Rotterdam, Maastunnel

[Omdat ik in Armenië ben, publiceer ik een voorjaarsfeuilleton over toeristische dingen die ik tijdens fietstochtjes in Nederland heb gezien. Vandaag: Zeeland.]

Deel dit:

13 gedachtes over “De Deltawerken

 1. Otto Cox

  Dat er geen druppel zeewater bij de Haringvlietdam binnenkomt klopt gelukkig niet meer. Sinds begin dit jaar staat een van de kleppen op een kier om vistrek mogelijk te maken. (Ter geruststelling: bij storm gaat ie wel dicht)

 2. FrankB

  Je hoeft geen nedernationalist te zijn om poldertrots te voelen. Daarnaast erkennen dat heel veel niet-Nederlanders eveneens reden hebben een vergelijkbare trots te voelen blijft heel goed mogelijk.

 3. Stephan

  Van een gepensioneerd Nederlandse ingenieur waterwerken heb ik eens verno;en dat in Nederland geen ;ens nog zelfs de plannen van de Delta werken kan lezen = alle kennis is verloren gegaan= wat als er eens iets fout gaat .

 4. Daniel

  Er is niet zoveel mis met nationalisme. Ik heb iets tegen Erdogan, maar los daarvan als je in Turkije komt en je ziet de mensen trots zijn op hun (mooie) land en turkse vlaggen overal. Dan ben ik wel jaloers dat wij niet iets meer nationalistisch zijn.

  Over trots zijn op de Deltawerken, met de waarschijnlijke klimaatverandering op komst zouden we er goed aan doen niet alleen te investeren in het CO2 neutraal worden. Dat redden we toch niet zonder de rest van de wereld. We zouden beter kunnen gaan plannen om de Deltawerken en de kustverdediging in het algemeen wat te upgraden in de komende decennia. Helaas is niemand nog op dat idee gekomen.

  1. Otto Cox

   Dit is domweg niet waar. Er is al sinds 2010 een Deltacomissaris, een Deltafonds en een Deltaprogramma met tal van maatregelen. Zowel gericht op veiligheid als droogte. En er wordt ook met enige regelmaat gekeken wat gevolgen kunnen zijn van nieuwe voorspellingen over zeespiegelstijging en andere klimaatproblemen.

  2. FrankB

   “Er is niet zoveel mis met nationalisme.”
   Het woord nationalisme is nog slechter gedefinieerd dan christendom. De twee definities die ik vroeger op school heb geleerd zijn:

   1) Het idee dat elk volk/cultuur recht heeft op een eigen natie; dat idee is mislukt in 1919 en wel omdat de stap naar 2) klein is.
   2) Het idee dat de eigen natie/volk/cultuur beter is dan de rest.

   Met nationalisme aldus begrepen is een heleboel mis.
   Ook voor Turken is het heel goed mogelijk trots te zijn op hun mooie land. Waar het om gaat is de erkenning dat anderen net zo goed redenen hebben om even trots te zijn – zoals poldertrots. Dat kunt u prima nationalisme noemen; ook nu heb ik geen enkele zin in een semantische discussie. Zelf gaf ik de voorkeur aan chauvinisme, maar ik vind poldertrots erg leuk gevonden.

 5. Robert

  Ik fiets altijd als in in Vrouwenpolder ben (zo’n 4-5 keer per jaar) graag over de Veerse Gatdam en de Oosterscheldekering. Vooral om een zonsondergang mee te pakken als die kans er is.
  De Veerse Gatdam was lang één brok asfalt, maar de laatste jaren wordt er veel aan strandtoerisme gedaan, en een mooie begroeiing, drie fietspaden en een aantal bruggen trekken de nodige zonaanbidders weg van de andere stranden. Het fietspad bovenop de dam is nu fijn doorgetrokken naar de kering (mocht ook wel omdat het een lange-afstandsroute is) en je bent heel snel halverwege bij de meeuwenkolonies. Er komt geen hond (mag ook niet) en je hebt kilometers kust voor jezelf.
  https://www.facebook.com/robert.vermaat/media_set?set=a.10217811683634330&type=3

  1. Stephan

   Ik zou graag eens naar het Nationaal Park de Biesbosch gaan= is dit een goed idee. Stephan.

 6. roepers

  Ligt op de Brouwersdam niet het spoortje van de RTM: https://www.rtm-ouddorp.nl/

  Staat op mijn lijstje om nog eens te bezoeken. Die fietstocht is een leuk idee om dat daarmee te combineren, maar de treinritten vergen al de hele dag vanaf mijn woonplaats.

 7. Dirk

  Ik ben net nationalist genoeg om u er op te wijzen dat de roltrappen van de Voetgangerstunnel in Antwerpen nog mooier zijn.

Reacties zijn gesloten.