Lendering het land uit!

Gevelsteen (Zeedijk 125, Amsterdam)

Zoals u misschien weet, ben ik lid van een vennootschap, Livius, en verdien ik mijn geld met het geven van cursussen, met werk als reisleider en met het schrijven voor onder andere het NRC Handelsblad. De vennootschap is een fijne constructie, want enerzijds ben ik zelfstandig en ongesubsidieerd, anderzijds heb ik een soort financieel vangnet. Ik hoef niet elk project aan te pakken om mijn schoorsteen te laten roken. Met ongeveer twintig uur werk per week kan ik mijn geld verdienen en dat is ook ongeveer het maximum dat ik aankan. Ik heb grote bewondering voor mensen in het onderwijs die vergelijkbaar werk doen en veel langere werkweken maken. Zoveel energie heb ik helaas niet en de verhaaltjes die ik soms schrijf over fietstochtjes, zijn ook de verhaaltjes van iemand die zijn batterijen bovengemiddeld vaak moet opladen. De vennootschapstructuur maakt voor mij echt verschil.

Misschien nog wel belangrijker dan de financiële steun is dat de vennootschap me ook inhoudelijke kansen biedt. Als ik boeken schrijf, hoef ik geen goedverkopende pulp te schrijven, maar kan ik me richten op lacunes in het aanbod, zoals uitleg van hoe een oudheidkundige omgaat met een wonderverhaal. Ook kan ik af en toe een uurtje uittrekken om een journalist advies te geven zonder dat ik daar meteen een prijskaartje aan hoef te hangen. En ik kan een gratis nieuwsbrief uitgeven. Oké, de nieuwsbrief collecteert eens in het jaar (rond 1 september), maar het is goed dat het ding gratis kan blijven. Informatie over de Oudheid moet toegankelijk zijn. Er zijn nog te veel academisch betaalmuren.

Dit alles gezegd zijnde: rijk zal ik op deze manier niet worden en soms is het financieel wat lastig. Momenteel is zo’n moment. Ik moet deze zomer twee boeken schrijven (waarover kan ik niet verklappen) en een artikel over Armenië, en daarvoor wil ik drie of vier weken ergens zitten waar het rustig is. Ik zal eerlijk zijn: het is ook omdat ik vakantie nodig heb. Ook al waren ze voorspelbaar, de slechte berichten van de laatste twee weken – de Cuijkse Affaire, de wurging van de humaniora en de eerste-eeuwse Marcus – hebben me harder geraakt dan ik kon compenseren door te fietsen naar Middelburg of Brussel.

Van een aardige mevrouw kan ik nu een huisje huren, net over de grens in België. Als ik kijk wat vakantiehuisjes kosten, zie ik dat mijn gastvrouw me verschrikkelijk matst. Ik zal naast de huur nog wat extra kosten hebben maar met €1500 ben ik er. Spotgoedkoop, als je bedenkt dat ik drie of vier weken weg ben. Het is echter wat meer dan ik aan spaargeld heb.

Gelukkig staat de vennootschap borg en zullen die twee boeken over een tijdje wel enige inkomsten genereren. Het is echter onwaarschijnlijk dat dat meer zal zijn dan ik er aan tijd en huisjeshuur in investeer. De facto begin ik dus aan een werkvakantie op kosten van mijn vennoot. En dat is mijn eer te na.

Vandaar dat ik vandaag de actie Lendering het land uit! begin. Mijn verzoek: als u waardeert dat mijn vennoot mij steunt, steun dan de vennootschap en maak wat geld over naar

NL26 INGB 0670 7911 21
t.n.v. Livius
o.v.v. Huur Belgie
(vanuit België: BIC/SWIFT INGBNL2A; ING Bank Amsterdam)

Wat betreft uw privacy: mijn zakenpartner beheert de financiën en ik zal nooit weten wie hoeveel heeft overgemaakt. Wel zal ik uw namen vernemen (tenzij u er iets bij zet als “anoniem”), opdat ik het tweede van mijn komende boeken kan opdragen aan mijn gulle gevers. Als u dus ooit een boek aan u opgedragen had willen hebben, dan is dit uw kans.

Wat ik maar wil zeggen: help mijn vennoot mij te helpen twee boeken te schrijven.

Deel dit:

25 gedachtes over “Lendering het land uit!

 1. Manfred

  Overmaaktip. De ING accepteert geen diakritische tekens in de omschrijving, dus niet België maar Belgie; dit is wellicht een standaard voor alle banken. En bij de rekening herkent de ING de naam ‘Livius. Schrijven, reizen, filmen’.

  En uiteraard heb ik wel wat over om de kerfstok te betalen van een sekteleider van een geheim vennootschap omdat ie anders het land moet ontvluchten. Of las ik ergens overheen?

      1. G. Havingha

       Het steentje symboliseert de budgetoverschrijding tijdens de restauratie van het pandje voor de Amsterdamse Huizenhandel en Administratie Maatschappij (zie de letters op de munten).

     1. jan kroeze

      Niks eitje, het is geen wiskunde hieroo.
      Het varkentje is prachtig, bij tijd en wijle schilder ik varkentjes, beren of m’n opeen na laatste hond. De laatste lukt me nog niet, te veel emotie.

      1. FrankB

       Ik heb de opgave niet bedacht. U moet Havingha vertellen dat het hier geen wiskunde is, niet mij.

 2. Met blij gemoed zal ik een bedrag overmaken, met de vaste overtuiging dat ik nog lang van de ‘Mainzer Beobachter’ kan genieten.

 3. De steun is al onderweg, Jona. Werk, maar neem ook wat afstand van wat hier allemaal gebeurt. Voor alles wat je voor ons doet, is deze steun meer dan verdiend.

 4. jan kroeze

  iedereen zal doneren, we zullen zorgen dat je 5 boeken kan gaan schrijven in een luxe hotel, het George V in Parijs. Lijkt me een goed idee, dat gesappel ook altijd! Mijn hardwerkende vader (arbeider) werkte meestal zo’n 11 a 12 uur per dag om voor zijn gevoel rond te kunnen komen. En dan zei ie ook nog dat werken iets voor de dommen was, nou ja zeg!

 5. Jan P. Stronk

  Donatie onderweg. Wens je een vruchtbare periode toe, alleen al door wat afstand (letterlijk en figuurlijk) te nemen van de ellende hier.

 6. Johan Thibaut

  Zichem-Zussen-Bolder! Ik hoop dat u zich niet laat afleiden 😉 Tongeren Maastricht Luik Aken… ik vrees wel dat u eerder Frans dan Duits zult tegenkomen..

   1. Dirk

    Gelijk heb je. Dat is Belgische folklore die je aan de Belgen moet laten.

    Ik wens je de rust om te werken en werk dat rust brengt.

 7. Beugwant

  En als je daar toch een ommetje gaat maken, ben ik zo vrij je op [url=https://www.google.com/maps/place/M%C3%B6hrenmuseum./@50.699244,6.0039331,11.87z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0x7ce1f287dea455d0!8m2!3d50.6918311!4d6.1056663]dit kleine museum[/url] te attenderen.

 8. Beugwant

  Bij behoefte aan een cultureel verantwoord uitje kan ik het Möhren-Museum in Eynatten aanbevelen.

Reacties zijn gesloten.