Cola uit Armenië (of zo)

Verkoop van, eh, cola

Hilarisch verhaaltje op de website van de NOS. In Noorwegen zijn de accijnzen op snoep en frisdrank zó hoog dat de Noren naar Zweden uitwijken. “Ze rijden graag een paar uur om in het Zweedse luilekkerland los te gaan,” zo lezen we. “Snoep, chocola en frisdrank zijn in Zweden de helft goedkoper.”

Het deed me denken aan de Cola-flessen die in Armenië langs de grote weg te koop worden aangeboden. Er is daar overigens maar één echt grote weg. Die begint in Georgië en gaat dan over Yerevan naar het zuidoosten, richting Iran. Op dat laatste stuk staan dus kraampjes waar flessen met het zwarte drankje worden verkocht.

Althans, zo lijkt het. De Armeense cola is namelijk geen cola. In feite zit er in de flessen donkerrode wijn. Islamitische Iraniërs – de overgrote meerderheid – mogen geen alcohol drinken en kopen het dus maar wat graag als ze in Armenië zijn.

Deel dit:

14 gedachtes over “Cola uit Armenië (of zo)

 1. Frans

  Doet me denken aan een boek van Alistair McLean, Vliegtuig in vlammen, waarin een aantal oliesjeiks meevliegen met Air Force One en de stewardess (die natuurlijk een geheim agente is) instructies krijgt over de drankkaart: als ze thee met suiker bestellen, bedoelen ze Scotch. Als ze thee zonder suiker bestellen, bedoelen ze wodka. Enzovoort. Zo kan iedereen zuipen en de schone gelovige schijn ophouden.

 2. “Islamitische Iraniërs – de overgrote meerderheid – mogen geen alcohol drinken en kopen het dus maar wat graag als ze in Armenië zijn.” Dat roept bij mij de volgende vraag op: wat doen de niet-Islamitische Iraniërs? Mogen die (in Iran) dan wel alcohol kopen?

  1. Er zijn christenen in Iran, meest van de Armeense kerk. Ze hebben in ieder geval permissie om niet halal voedsel te kopen en verkopen, wellicht ook wijn. kerstfeest wordt ook volop gevierd in Iran.

   1. Maar zelf alcohol maken wordt weer tegengewerkt, ik heb tenminste van een Iraans-Armeense destilleerder gehoord dat de Iraanse revolutionaire gardisten olie in zijn ketels kwamen gooien om hem het alcohol stoken onmogelijk te maken.

  2. Henk Smout

   Sterkste schaker van Iran, 16jarige Alireza Firouzja met rating over de 2700, wil van nationaliteit veranderen en speelt op dit moment onder de FIDE-, niet de Iraanse vlag, in het wereldkampioenschap rapid te Moskou waar ook Israëliërs meedoen.

  1. Armeniërs waren de eerste en hebben christendom verspreid. Er is paar jaar geleden wijn gevonden daar die oud was van 1500 voor Jezus terug. Dus 3500 jaar oud. Maar Iran. Die was zo modern als geen ander land vooral na de eerste wereld oorlog. Maakte stranden, bikini, korte rokjes, mooie model vrouwen. Zoek de filmpjes op van 1968
   https://youtu.be/VL3iY38eInA

  1. Christina

   Ooh. 😱 Daar schrik ik van. Nou ja, bedenk je dat het niets over jou zegt, maar alles over hem of haar.

   1. FrankB

    “Daar schrik ik van.”
    Niet nodig – woorden betekenen alleen maar wat wij willen dat ze betekenen, niet meer niet minder.
    De inwoners van Mongolië staan bekend om hun gastvrijheid en doorzettingsvermogen in moeilijke omstandigheden.
    De dragers van een merkwaardig chromosoom-21 staan bekend om hun vriendelijkheid en aanhankelijkheid.
    JonaL heeft een groot compliment gekregen.

Reacties zijn gesloten.