Wereldrecord Byblos-expositie

Het record Louvre-bezoeken stond tot 1964 op naam van de Amerikaan Jimmy Johnson uit San Francisco, die er 9’45” over deed. Een ongelooflijk goede tijd natuurlijk. Zoals iedereen weet, slaagden Arthur, Franz en Odile er desondanks in om het record maar liefst twee seconden scherper te stellen. Voor zover mij bekend, is die geweldige prestatie sindsdien niet geëvenaard, laat staan overtroffen.

In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is echter een Byblos-expositie, waarover ik geregeld schrijf. Die is gewoon fantastisch mooi en wie dat niet gelooft, moet zelf maar gaan kijken. Het is tenslotte vakantie. Gisteren heb ik tegen sluitingstijd het record gesteld op 5’53”.

Ik zeg er eerlijk bij: ik ben de laatste weken niet op mijn allerscherpst. Ik heb het bijvoorbeeld over de godin Eros. Toch is het filmpje, woensdagavond nog gemonteerd door een inderhaast gevraagde Kees Huijser (dank!), best de moeite van het bekijken waard. Niet omdat ik sta te stuiteren in het museum, niet doordat ik zulke briljante observaties plaats, maar doordat het gewoon een verrekte goede expositie is.

Gaat dat zien, dus, die tentoonstelling over Byblos. En neem er de tijd voor want die 5’53” zijn echt niet te verbeteren.


De expositie Byblos. ’s Werelds oudste havenstad duurt nog tot 12 maart.

Deel dit:

5 gedachtes over “Wereldrecord Byblos-expositie

    1. Frans Buijs

      Ik zat meer te denken aan Freek Vonk. Jongens, ik ga nu even achteruit lopen en dan moet ik uitkijken dat ik niet een of andere oude vaas omgooi, want dan heb ik echt een heel groot probleem! En wat hebben we hier? Dit is echt zo gaaf! Dit is een houten kist die laat zien dat de oude Egyptenaren al duizenden jaren geleden handel dreven met Byblos! Hoe vet is dat?

Reacties zijn gesloten.