De digitale revolutie

Ik erken dat het plaatje hierboven lelijk is. Maar het is een wonder. Ik zit momenteel op de luchthaven van Ankara, waar ik een uur of elf moet stukslaan omdat mijn vliegtuig naar Trabzon overbooked is. Vervelend, want ik heb verplichtingen in Trabzon, maar de tijd kan toch productief worden benut. Ik heb namelijk toegang tot het internet en kan een deel van De klad in de klassieken hier redigeren.

Al doende kwam ik erachter dat ik nog een illustratie nodig had, afkomstig uit een encyclopedie uit 1722: L’ antiquité expliquée et représentée en figures van Bernard de Montfaucon. Helaas telt dit schitterende werk dertien delen, maar ik kan ze hier allemaal digitaal inzien. Zo ontdekte ik dat ik de tweede band van het tweede deel moest hebben. Een Duitse universiteit heeft de encyclopedie, volledig gescand, online geplaatst. Zodoende, hierboven: een beeldje van Osiris en een reliëf van Isis. Precies wat ik zocht.

Die scan is niet fijn genoeg om te gebruiken in mijn boek, maar ook de catalogus van de Koninklijke Bibliotheek is beschikbaar. Ik kon de signatuur doorgeven aan mijn uitgeverij. Makkelijker kan het toch allemaal niet. Ooit was ik op het internet een van de ‘early adopters’, maar het wonder blijft me verbazen.

(Overigens bevat De klad in de klassieken ook illustraties die wél mooi zijn.)

Deel dit: