Website

Hoe de website er vanmorgen bij lag
Hoe de website er vanmorgen bij lag

Ik zou de laatste hand moeten leggen aan mijn boek over het scheiden der wegen van Joden en Christenen, Israël verdeeld, maar ik kan even niet verder omdat ik wacht op een artikel uit een tijdschrift dat niet in Nederland is. Gelukkig is er altijd iets te doen aan de Livius.org-website, dus daar ben ik nu mee bezig.

Het oudste deel, artikelen over Hannibal en Julius Caesar, dateert uit het midden van de jaren negentig, toen het internet nog jong was. Ik begon te schrijven voor een project dat The Internet Encyclopaedia heette: het leek als twee druppels op de huidige Wikipedia, maar het succes is uitgebleven. Misschien omdat het werk de initiatiefnemer boven het hoofd groeide. In elk geval verhuisden Hannibal en Julius Caesar naar een adres op Planet.nl en later naar Livius.org.

Ik schreef die stukken in klassieke HTML en heb me nooit gerealiseerd dat de inhoud ontoegankelijk zou worden omdat er nieuwere versies van die tekstopmaaktaal zouden komen. Een tweede probleem is dat ik in een heel vroeg stadium het verzoek van vier universiteiten kreeg af te zien van annotatie, omdat studenten mijn stukken overschreven. Altijd bereid om de wetenschap te helpen liet ik de annotatie inderdaad achterwege, wat – afgezien van mijn militaire dienst – de grootste stommiteit is geweest uit mijn leven.

Zoals de website er nu bij ligt, heeft ze geen waarde. Het is al jaren hoog tijd de website aan te passen. Er moeten verschillende dingen gebeuren:

 • De oude opmaak moet worden vervangen door een content management systeem
 • Er moet annotatie komen
 • Er moet methodische uitleg komen

Daar ben ik nu mee bezig. Te beginnen met stap één. Mijn collega Josho Brouwers heeft een structuur ontworpen en langzaam maar zeker zet ik het om. Het is echter extreem arbeidsintensief en kan niet geautomatiseerd. De afgelopen zes dagen heb ik ongeveer zeventig pagina’s omgezet en ik moet er nog drieduizend. Daarna moeten die pagina’s worden geannoteerd en moet de methodische uitleg komen.

Ik zou er graag meer tijd voor willen hebben, maar het ziet ernaar uit dat ik nog ruim anderhalf mensjaar werk heb. Mocht u dus iemand weten die me anderhalf  jaarloon kan schenken, of zomaar zin hebben in een donatie, dan houd ik me van harte aanbevolen.

Deel dit:

8 gedachtes over “Website

 1. Vervelend voor jou.
  Een donatie kan ik jou niet geven.
  Mijn kennis is ook niet toereikend om je te helpen.

  Al langer heb ik ergens in mijn wachtrij van blogs een paar aantekeningen over onze kwetsbare afhankelijkheid van in de lucht zwevende teksten.

  Soms fantaseer ik over een moderne Steen van Rosetta. Hoe wordt er over een Eeuw of langer gezocht tussen alle afspeelapparatuur en geheugendragers?

  Vervelend genoeg is het probleem van afspeelapparatuur en geheugendragers nu ook aanwezig. Maar nu zit de kennis gelukkig nog in levende personen.

  Sterkte!

  Bemoedigende groet,

  1. Josho Brouwers

   Het voordeel van het nieuwe systeem is dat alles in een database wordt geladen. Daarmee is de informatie gestandaardiseerd en zou het over X jaar gemakkelijk kunnen worden geconverteerd naar een nieuwe indeling. Met andere woorden, zolang we de technologie hebben blijft de informatie bewaard.

 2. JL:

  Het is echter extreem arbeidsintensief en kan niet geautomatiseerd.

  Waarom niet?

  Als de redenen redactioneel van aard zijn dan kan ik je niet helpen. Maar als het gaat om geautomatiseerde tekstverwerking/-omzetting/-opmaak, al dan niet met behulp van scripts en dergelijke: mail me.

  1. Josho Brouwers

   Het omzetten kan niet/nauwelijks geautomatiseerd. Dit is omdat de huidige HTML-pagina’s nogal afwisselend zijn opgemaakt. Nu kun je een script bedenken om de tekst er desondanks uit te halen, maar dan zit je nog met de plaatjes die sowieso naar het nieuwe systeem moeten worden overgeheveld.

   Bovendien moeten verschillende soorten pagina’s in verschillende templates worden geladen (een template “person” heeft andere velden dan een template “place” of “concept”). Om een systeem dat goed te laten doen is volgens mij onmogelijk, want het veronderstelt dat het script correct de inhoud van een pagina kan beoordelen.

   Alles in een standaardtemplate laden en dan één voor één omzetten naar het juiste template is volgens mij niet minder arbeidsintensief dan zoals het nu wordt gedaan. Daarnaast moet voor elke pagina categorieën worden bepaald, landen toegevoegd, enzovoort.

   1. Josho:

    Alles in een standaardtemplate laden en dan één voor één omzetten naar het juiste template is volgens mij niet minder arbeidsintensief dan zoals het nu wordt gedaan.

    Dit zou mijn idee geweest zijn: tekst en plaatjes extraheren uit de oude pagina’s, deze langs de achterdeur (met SQL) het CMS in duwen (alle drieduizend tegelijk), dan het afwerken van de pagina’s handmatig laten doen.

    Maar mogelijk zeg ik niets nieuws! 😉

     1. willem kranendonk

      Ben benieuwd wat jullie kunnen bedenken. Ik zit ook met een vastgelopen project van jaren her, toen de ongevraagde wijzigingen in HTML-software onbedoelde resultaten gaven, en het simpelweg ruilen van de extensies .txt en .htm(l) onder Kladblok niet meer lukte.

 3. Nou ja, voor ons is het simpel: aan de plaatjes valt vermoedelijk geautomatiseerd iets te doen, maar de oude pagina’s – inderdaad, toen de extensie nog HTM was – zullen handmatig moeten worden gedaan. Simpel dus.

  Het leven is lijden en daar moeten we maar aan wennen.

Reacties zijn gesloten.