Bij ons in het dorp (1)

bbt

Voilà, u bent in Amsterdam en u wil vanaf de Eerste Constantijn Huygensstraat de Bosboom Toussaintstraat in fietsen. Ooit was dat gemakkelijk. Je fietste en sloeg linksaf. Toen werd er een grote flat gebouwd waarin een parkeergarage moest komen die van twee zijden kon worden binnengereden. En dus moest het hele verkeer op de schop.

Een fietser gaat nu dus linksaf – de foto hierboven is genomen vanaf de vluchtheuvel – tot hij aan de overkant is. Daar moet hij dan rechtsaf. Gewoon doorrijden, de Bosboom Toussaintstraat in, is verboden. Hij rijdt een eindje aan de linkerzijde van de Constantijn Huygensstraat, draait daar (helemaal rechts achteraan op de foto) 135° naar links en komt dan pas waar hij moet wezen.

Wie dit heeft verzonnen, heeft evident nooit op een fiets gezeten. Elke fietser zal immers vanaf het bord “verboden in te rijden” de kortste weg nemen, zelfs als er – zoals op de foto – tegemoetkomende fietsers zijn. Ik zou verbaasd zijn als die tegemoetkomende fietsers er iets van zeiden.

Is er een rationaliteit te verzinnen voor deze absurditeit? Misschien. Op deze wijze wordt vermeden dat de auto’s op weg naar de parkeergarage moeten wachten op de naar links afslaande fietsers. Evengoed moeten die auto’s echter wachten op de fietsers die rechtdoor gaan – en dat zijn er heel veel.

Ik heb een half uurtje naar dit punt zitten kijken. Er gingen inderdaad een paar fietsers linksaf. Een stuk of dertig. Er kwamen inderdaad acht auto’s naar de parkeergarage. Kleine aantallen. Er is een draak van een oplossing bedacht voor een probleem dat niet bestaat.

2 gedachtes over “Bij ons in het dorp (1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s