Waternet

Amsterdam, Ten Kate-markt
Amsterdam, Ten Kate-markt

Woensdagavond zit ik met vrienden die ik al twee of drie maanden niet heb gezien, in buurtcafé Bax aan de Amsterdamse Ten Kate-markt. Het is gezellig: we hebben elkaar na al die tijd een hoop te vertellen.

Even voor elf uur komen een wit bestelbusje en drie blauwe vrachtwagens de straat in gereden. Alle drie voorzien van het logo van Waternet. Het bestelbusje rijdt naar de kruising en stopt daar. De inzittenden draaien de rioolputdeksel open en laten er wat kabels in zakken. De drie vrachtwagens laten al die tijd – een half uur of meer – hun motoren ronken. Ik vraag aan de Waternetmensen of er iets loos is en ze vertellen dat er niets aan de hand is.

Het is [krachtterm] elf uur ’s avonds. Dat wij onze vrolijke kroegconversatie niet kunnen voorzetten is één ding, maar om elf uur zijn er mensen die slapen. Kinderen vooral. Kinderen die wakker worden en die ik van het caféterras in het raam kan zien staan.  Zij moeten nog langer luisteren naar het kabaal – wij gaan maar naar huis, want een gesprek valt niet langer te voeren.

***

De Ten Kate-markt is, zoals de naam al aangeeft, een markt en ik snap dat eventuele werkzaamheden niet overdag kunnen. (Al weet ik nog steeds niet wat dit van werkzaamheden geweest kunnen zijn als er niets aan de hand was.) In elk geval: de herrie had om zeven uur ’s avonds gekund. De herrie had om acht uur gekund. De herrie had in het uiterste geval nog om negen uur gekund. Maar niet om elf uur.

Ik begrijp werkelijk niet wat Waternet beweegt om met drie vrachtwagens met draaiende motoren een woonwijk uit de slaap te houden.

Naschrift

Lees ook even de aardige reactie van Waternet hieronder. Chapeau.

Deel dit:

9 gedachtes over “Waternet

 1. habus

  Die kinderen zijn gewoon met papa en mama op vakantie in een AIRbnb. Een beetje rumoer maakt hen niks uit;-)

 2. Ik vind jullie negatieve reacties nodeloos hard.

  Goed, het stoort een goed gesprek. Dat is lastig. aar denk je nou echt dat die mensen voor de lol op hun avond daar staan te werken en moedwillig overlast geven?
  Ze doen ook maar hun werk. En waarschijnlijk in overuren, omdat er een storing is. Die verholpen moet worden, anders hebben de klanten van waternet daar last van. En anders is het onderhoud dat gepleegd moet worden.
  Die motoren staan waarschijnlijk aan omdat er anders geen stroom is.

  Ja, dat is lastig en ongewenst, maar om die mensen tot [krachtterm] te verklaren is ook een deel van de verhuftering die in de samenleving plaats vind. En die ik in dit gezelschap van doorgaans meer doordenkende medeburgers niet verwacht had.

  Het is [krachtterm] ook nooit goed.

  1. Als er een storing was, hadden ze me niet moeten zeggen dat er “niets” aan de hand was.

   Er is een mooi verhaal over Verkeer en Waterstaat, dan soms banen op de snelweg afsluit, zonder duidelijke reden. Kregen ze klachten over. Die waren als sneeuw voor de zon verdwenen toen ze borden plaatsten “Teer droogt”. De mensen begrijpen het dan.

   Het probleem is niet de overlast zélf, maar dat je niet weet wat het is. Zeg gewoon “lekkage” en je hebt, als Waternet, een enorm krediet gewonnen.

   En als je van drie vrachtwagens de motoren moet laten ronken om stroom te leveren, dan doe je gewoon echt iets verkeerd. Zouden er geen aggregaten zijn? Geen aansluitingen op het stroomnetwerk van de markt?

 3. Kerstin

  Hallo Jona,

  Eerst even excuses dat jullie zo’n last gehad hebben van de ronkende vrachtwagens. Dat is natuurlijk ontzettend vervelend! Ik heb even gebeld om te vragen hoe het zit.

  Hun opmerking dat er niks aan de hand was, was heel ongelukkig in deze context. Ze probeerden gerust te stellen. Maar natuurlijk was er wel iets aan de hand. De mannen waren daar aan het werk om een probleem op te lossen en erger te voorkomen.
  Ze werken alleen zo laat als het echt niet anders kan, om te voorkomen dat er écht stront aan de knikker is. Hun normale werktijden zijn tussen 7 uur ’s ochtends en drie uur ’s middags.
  Sommige problemen moeten alleen meteen worden opgelost. Anders kunnen we klachten krijgen dat we pas de volgende ochtend komen 😉

  De motoren van die vrachtwagens moeten helaas blijven lopen, anders kan er niet mee gewerkt worden.

  Groetjes, Kerstin (Social Media Team, Waternet)

 4. Manfred

  Het is gewoon de kift. Een oudheidkundige wil viaducten of anders een eerlijke middeleeuwse cholera. En dan komt er zo’n Waternet een beetje de moderne tijd uithangen! Bah.

Reacties zijn gesloten.