Gannascus

Zo zou Gannascus eruit gezien kunnen hebben.

Zeerover Gannascus maakte rond 46 n. Chr. het Kanaal en de Noordzee onveilig. Van oorsprong was hij een Cananefaat, een volk dat leefde in het gebied dat we nu kennen als het westen van Nederland. Ooit diende hij in de hulptroepen van het Romeinse leger, maar hij deserteerde en sloot zich aan bij de Chauken, een Germaans volk aan de Waddenzee.

Na de plotselinge dood van de Romeinse gouverneur van Germania Inferior maakten Gannascus en de Chauken handig gebruik van de bestuurlijke verwarring. Als zeerovers struinden ze de kust van huidige België en Noord-Frankrijk af, en via de rivieren zelfs ook gebieden landinwaarts. Maar al snel stelden de Romeinen een nieuwe gouverneur aan, Domitius Corbulo, die de piraten versloeg en Gannascus op slinkse wijze liet ombrengen. Dat zette kwaad bloed bij de Chauken. Corbulo werd teruggefloten door keizer Claudius uit angst voor verdere opstanden.

Meer lezen? Tacitus, Annalen 11.18.

Deel dit:

2 gedachtes over “Gannascus

  1. zoi1

    Het valt me op dat de vroege mensen uit onze streken bijna altijd met rood haar worden uitgebeeld. Iets wat we nu vaak associeren met mensen uit Schotland.

Reacties zijn gesloten.