Donderdag 20 juli 1944, 10:15 (Wolfsschanze)

Werner von Haeften

Rond 10:15 landt het vliegtuigje van Von Stauffenberg, een Heinkel 111, bij Hitlers hoofdkwartier, de Wolfsschanze. De beveiliging laat hem door: ze herkennen de chef-staf van Fromm. Een auto rijdt hem naar een kurhaus, waar hij in de tuin ontbijt. Hij heeft drie uur om de bom te laten afgaan – welbeschouwd een wonderlijke missie voor een man die een oog en een hand mist en aan de andere hand maar drie vingers heeft. Hij heeft het scherpstellen van de springladingen de voorafgaande dagen geoefend, maar het valt hem lastig.

Het is overigens zijn adjudant Werner von Haeften die de bom op dit moment bij zich heeft. Von Stauffenberg zelf neemt de tijd om wat te kletsen. Zijn gespreksgenoten zullen later zeggen dat hij een ontspannen indruk maakte.

Eigenlijk had ook zijn superieur, generaal Friedrich Fromm, aanwezig moeten zijn, maar deze heeft zich verontschuldigd. Terwijl Von Stauffenberg aan het ontbijt zit, is Fromm even in het Bendlerblock, om meteen weer te vertrekken om zijn kleinkinderen op te zoeken. Hij weet dat er iets aan de hand is en wil er niet bij betrokken zijn tot hij weet wat de afloop is.

[Terug naar het eerste deel; deze reeks wordt om 11:30 vervolgd.]

Deel dit:

2 gedachtes over “Donderdag 20 juli 1944, 10:15 (Wolfsschanze)

  1. Jeroen

    Weet je zeker dat het “vliegtuigje” een Heinkel He 111 was? Dat is een aardig zware bommenwerper….

Reacties zijn gesloten.