Geliefd boek: In het huis van de dichter

Gedurende de jaren 1986-1990 werkte ik in Hilversum, als presentator van klassieke muziekprogramma’s voor de KRO op Radio4. Dat werk bestond in hoofdzaak uit het aan elkaar praten van programma’s, het geven van toelichting op de gedraaide muziek en het in de gaten houden van de tijd, want de eindtijd voor de zaterdagavondprogrammering was onverbiddelijk vastgelegd op 00.00u.

Vaak bleven er dan nog enkele minuten over aan het eind van de avond, en die tijd moest dan gevuld worden met rustige, niet al te opdringerige muziek. Piano-solo lag dan vaak voor de hand, en in de studio aan de Emmastraat lagen een paar CDs met stukken, gespeeld door Youri Egorov (Kazan, 1954- Amsterdam, 1988). Op de een of andere manier was Egorov mij al snel lief geworden: zijn rustige, maar bij tijd en wijle ook erg spannende speltechniek ontroerden me. Het was dan ook met ontroering dat ik hoorde van de dood van deze jonge pianist, in mei 1988. Het bericht bereikte me in diezelfde studio, waarin ik net een CD met muziek van hem klaar had liggen.

Twintig jaar na het overlijden van Egorov verscheen de roman In het huis van de dichter, van Jan Brokken. Brokken beschrijft daarin hoe hij, wandelend over de gracht, voor het eerst kennismaakt met het spel van Youri Egorov, daardoor geraakt wordt, de pianist ontmoet en uiteindelijk een intense vriendschap met hem weet op te bouwen.

Het boek van Brokken was voor mij een eyeopener, met name waar het ging over het gekwelde bestaan van deze pianovirtuoos en groot kunstenaar. Afgewezen voor een belangrijk concours, gevlucht uit de Sovjet-Unie, asiel aangevraagd en gekregen in Nederland, zich helemaal uitlevend in het Amsterdamse homo-circuit en uiteindelijk aan AIDS ten onder gegaan. En ondertussen tot kort voor zijn euthanasie zulke hemelse muziek spelen… dood- en doodzonde dat de man niet langer heeft mogen leven.

In het huis van de dichter geef ik nog regelmatig cadeau: het boek heeft me destijds diep ontroerd, en ik weet haast zeker dat het bij de argeloze lezer hetzelfde effect zal hebben.

[Aan mijn uitnodiging om tijdens deze lockdown geliefde boeken te delen, gaf ook Han Borg nog een tweede keer gehoor. Opnieuw: dank je wel Han!]

Deel dit:

3 gedachtes over “Geliefd boek: In het huis van de dichter

  1. Gerard van der Leeuw

    Ja, dit is een prachtig boek. En dan te bedenken dat Brokken nog zoveel meer heeft geschreven, ‘Baltische zielen’ b.v.
    Ik heb Egorov eenmaal ontmoet op een huisconcert. Onvergetelijk. Er zijn (om de grote Willem Pijper te parafraseren) van die momenten waarop je begrijpt waarom je zo nodig musicoloog hebt willen worden. Een prachtboek.

Reacties zijn gesloten.