Uitnodiging voor boekpresentatie

De trouwe lezers van deze blog weten dat ik in het afgelopen jaar twee boeken heb geschreven. Het eerst verschijnt De vergeten oorlog, waarin ik het verloop en de langdurige impact van de Eerste Punische Oorlog beschrijf. De afgelopen weken ben ik bezig geweest met de zetproeven en de voor dit boek ontworpen landkaarten. Het boek verschijnt in maart. Over een week of twee komt Hannibal in de Alpen in de winkel. Daarin vertel ik wat we wel en niet weten kunnen over de door de Karthaagse troepen genomen route. Een onzinprobleem waarover niettemin honderden publicaties zijn gedaan, ook in wetenschappelijke tijdschriften.

Tweeluik

Hannibal in de Alpen vormt een tweeluik met Bedrieglijk echt. Daarin ging het over tekstwetenschappers die voor hun beurt spraken en unprovenanced teksten uitgaven vóór in het laboratorium was vastgesteld dat het in elk geval geen slechte vervalsingen waren. Niet zelden zijn zulke teksten vals of zijn retracties nodig die zelf weer problematisch zijn. Hannibal in de Alpen behandelt het omgekeerde probleem: wetenschappers die laboratoriumgegevens presenteren als bewijs voor een bepaalde route, zonder dat ze de teksten voldoende hebben begrepen. Ik vertel bijvoorbeeld over een wetenschapper die dezelfde tekst én benut om de door hem geprefereerde route aannemelijk te maken én als ongeloofwaardig terzijde schuift. De peer-reviewers vonden zoveel inconsistentie geen bezwaar.

Over Bedrieglijk echt is er dit filmpje…

… en over Hannibal in de Alpen hebben mijn zakenpartner en ik zeven filmpjes gemaakt, waarin ik enkele problemen uitleg. De eerste is hieronder. Het waaide hard maar een Tunesische kashabia hield mij warm terwijl ik uitlegde dat de reconstructie van Hannibals plannen zo lastig is doordat we niet weten kunnen waar Hannibal de Rhône overstak.

Presentatie Hannibal in de Alpen

De boekpresentatie is woensdagmiddag 19 januari en het is geen uitgemaakte zaak dat die plaatsvindt zonder publiek. De lockdown is immers tot en met 14 januari. Het kan dus zijn dat we iets organiseren waarbij mensen kunnen aanschuiven. Hoe dat ook zij: er is zeker een livestream gepland. Ik zal proberen iets leuks te maken.

De boeken zijn al te bestellen: Hannibal in de Alpen verschijnt dus in januari, Bedrieglijk echt is er al, en De vergeten oorlog verschijnt in maart. Er komen in januari meer filmpjes.

Einde van de reclame. Om één uur weer een stukje over de Domitianus-expositie.

Deel dit:

Een gedachte over “Uitnodiging voor boekpresentatie

  1. Ben Spaans

    Ik zie wat verwarring: je schrijft dat De Vergeten Oorlog het eerst verschijnt, maar dat is in maart, terwijl Hannibal in de Alpen over twee weken in de winkel ligt, schrijf je.

Reacties zijn gesloten.