Wat leuk: website Neerlandistiek.nl bestaat vandaag dertig jaar. Dat is langer dan de html waarin websites worden gemaakt, maar het internet is ouder en uitgebreider dan het wereldwijde, door hyperlinks verbonden web. Neerlandistiek.nl is ooit begonnen als een elektronische nieuwsbrief.
Simpel samengevat gaat Neerlandistiek.nl over vrijwel alle aspecten van de mooiste taal van de wereld. Denk aan literatuur, denk aan taalkunde, denk aan taalverwerving. Het is een gezonde website waar letterlijk elke dag iets te lezen is waarvan je denkt: dit is iets dat ik niet wist en waar ik, nu ik het wel weet, blij om ben dat ik het nu weet. En dat al dertig jaar! Dat is een felicitatie waard.
De ideale hoofdredacteur
Neerlandistiek.nl opent min of meer dagelijks met een stuk van Marc van Oostendorp. Hij heeft een prettig brede belangstelling en is daarmee de ideale hoofdredacteur.
Hij staat er niet alleen voor: de laatste jaren heeft hij zijn team weten te versterken. Er is poëzie te lezen, men kijkt eens naar de academische wetenschap, de eindexamens zijn een jaarlijks terugkerend thema, etymologie komt aan bod, men moppert op de verslaggeving over taalkunde in De Volkskrant, er kan worden gediscussieerd over bijvoeglijke naamwoorden en regelmatig is er een historische beschouwing (zoals deze). Ik schreef zojuist dat de website gaat over “vrijwel alle aspecten van de mooiste taal van de wereld”, want taalergernissen krijgen slechts mondjesmaat ruimte en verwijten over taalverloedering worden de kop ingedrukt.
Neerlandistiek en andere geesteswetenschappen
U leest deze felicitaties op een blog die als Leitmotiv de Oudheid heeft. Waarom besteed ik aandacht aan een vakgebied dat niet het mijne is? Daarop heb ik twee antwoorden. Het ene is dat je je algemeen wil ontwikkelen, met de nadruk op algemeen. Het andere is dat er ook voor een oudheidkundige als oudheidkundige zoveel te halen valt op Neerlandistiek.nl. Lees vandaag bijvoorbeeld dit stuk van Abdelkader Benali en denk aan de wijze waarop de DNA-revolutie oudheidkundigen de mogelijkheid biedt hun netten wijder te werpen dan tot nu toe gebruikelijk is geweest. Inhoudelijk zijn neerlandistiek en oudheidkunde zo verschillend niet.
En nog een derde reden. Ik heb de laatste jaren verschillende medewerkers van Neerlandistiek.nl persoonlijk leren kennen. Het zijn verschrikkelijk aardige mensen. Ze hebben iets prachtigs weten te bouwen en ik gun ze van harte hun succes.
Nog meer goed nieuws: het begin van onderstaand artikel laat zien dat het met het vertrouwen van Nederlanders in de wetenschap wel goed zit.
https://www.trouw.nl/religie-filosofie/de-brief-van-wetenschappers-bonten-en-koopmans-slaat-de-plank-volledig-mis~b48c1390/
Degenen die zo positief zijn over de wetenschap zouden eens een week de correspondentie van een museum moeten beantwoorden.
En de scepsis heeft effect. Er ontstaat zelfcensuur. Naturalis is een stuk terughoudender geworden over de evolutie.
Dat was mij in Naturalis ook al op gevallen.
Of mijn correspondentie.
Nah, Russisch is een mooiere taal. De sterfscenes van Boris Godunov en Mariya (uit Mazeppa) zouden in het Nederlands totaal niet werken.
https://www.youtube.com/watch?v=D7CZ-VOdriA
Vanaf 2 uur 40.
Maar uit politieke correctheid wil ik ook wel Ukraiens nomineren.
https://youtu.be/N6QUFqiJx9k
Dat vindt John Cleese ook. En het duurt geen twee en een half uur!
De verloedering van het Nederlands is zeker aan de gang. Het gebruik van ‘de’ waar ‘het’ het moet zijn, ‘die’ gebruiken waar ‘dat’ vereist is, de gruwel van al het overbodige Engels (‘fair enough’, ‘skills’, ‘guy’), foeilelijke formuleringen als ‘eens(ch?)’, totaal misplaats gebruik van ‘oprecht’ vooral door de zgn. jeugd….(adolescenten). Lichtpuntje is dat de afgrijselijke uitdrukking ‘iets is (niet) je ding’ het wel gehad lijkt te hebben…
Mensen als Marc van Oostendorp doen hier veel te luchtig over…
Weest waakzaam!
Tegenwoordig heb je al mensen die “ben is waakzaam” zouden schrijen. Geen verwijzing naar je voornaam, maar ik zie dat ben en wees en eens en is steeds vaker door elkaar gehaald worden.
Schrijven dus. Als je iets wilt zeggen over fout taalgebruik van anderen moet je het wel zelf goed doen!
En nog meer ellende – zojuist gehoord – Nederlandse studente doet prestigieuze UVA studie (die van Amalia) en heeft echt moeite om in het Nederlands te kunnen schrijven….aaaaahhhh😱🥺😖😣😞