Dertig jaar Neerlandistiek.nl

Wat leuk: website Neerlandistiek.nl bestaat vandaag dertig jaar. Dat is langer dan de html waarin websites worden gemaakt, maar het internet is ouder en uitgebreider dan het wereldwijde, door hyperlinks verbonden web. Neerlandistiek.nl is ooit begonnen als een elektronische nieuwsbrief.

Simpel samengevat gaat Neerlandistiek.nl over vrijwel alle aspecten van de mooiste taal van de wereld. Denk aan literatuur, denk aan taalkunde, denk aan taalverwerving. Het is een gezonde website waar letterlijk elke dag iets te lezen is waarvan je denkt: dit is iets dat ik niet wist en waar ik, nu ik het wel weet, blij om ben dat ik het nu weet. En dat al dertig jaar! Dat is een felicitatie waard.

De ideale hoofdredacteur

Neerlandistiek.nl opent min of meer dagelijks met een stuk van Marc van Oostendorp. Hij heeft een prettig brede belangstelling en is daarmee de ideale hoofdredacteur.

Hij staat er niet alleen voor: de laatste jaren heeft hij zijn team weten te versterken. Er is poëzie te lezen, men kijkt eens naar de academische wetenschap, de eindexamens zijn een jaarlijks terugkerend thema, etymologie komt aan bod, men moppert op de verslaggeving over taalkunde in De Volkskrant, er kan worden gediscussieerd over bijvoeglijke naamwoorden en regelmatig is er een historische beschouwing (zoals deze). Ik schreef zojuist dat de website gaat over “vrijwel alle aspecten van de mooiste taal van de wereld”, want taalergernissen krijgen slechts mondjesmaat ruimte en verwijten over taalverloedering worden de kop ingedrukt.

Neerlandistiek en andere geesteswetenschappen

U leest deze felicitaties op een blog die als Leitmotiv de Oudheid heeft. Waarom besteed ik aandacht aan een vakgebied dat niet het mijne is? Daarop heb ik twee antwoorden. Het ene is dat je je algemeen wil ontwikkelen, met de nadruk op algemeen. Het andere is dat er ook voor een oudheidkundige als oudheidkundige zoveel te halen valt op Neerlandistiek.nl. Lees vandaag bijvoorbeeld dit stuk van Abdelkader Benali en denk aan de wijze waarop de DNA-revolutie oudheidkundigen de mogelijkheid biedt hun netten wijder te werpen dan tot nu toe gebruikelijk is geweest. Inhoudelijk zijn neerlandistiek en oudheidkunde zo verschillend niet.

En nog een derde reden. Ik heb de laatste jaren verschillende medewerkers van Neerlandistiek.nl persoonlijk leren kennen. Het zijn verschrikkelijk aardige mensen. Ze hebben iets prachtigs weten te bouwen en ik gun ze van harte hun succes.

Deel dit:

10 gedachtes over “Dertig jaar Neerlandistiek.nl

  1. Karel van Nimwegen

   Degenen die zo positief zijn over de wetenschap zouden eens een week de correspondentie van een museum moeten beantwoorden.

   En de scepsis heeft effect. Er ontstaat zelfcensuur. Naturalis is een stuk terughoudender geworden over de evolutie.

 1. Ben Spaans

  De verloedering van het Nederlands is zeker aan de gang. Het gebruik van ‘de’ waar ‘het’ het moet zijn, ‘die’ gebruiken waar ‘dat’ vereist is, de gruwel van al het overbodige Engels (‘fair enough’, ‘skills’, ‘guy’), foeilelijke formuleringen als ‘eens(ch?)’, totaal misplaats gebruik van ‘oprecht’ vooral door de zgn. jeugd….(adolescenten). Lichtpuntje is dat de afgrijselijke uitdrukking ‘iets is (niet) je ding’ het wel gehad lijkt te hebben…
  Mensen als Marc van Oostendorp doen hier veel te luchtig over…
  Weest waakzaam!

  1. Frans Buijs

   Tegenwoordig heb je al mensen die “ben is waakzaam” zouden schrijen. Geen verwijzing naar je voornaam, maar ik zie dat ben en wees en eens en is steeds vaker door elkaar gehaald worden.

   1. Frans Buijs

    Schrijven dus. Als je iets wilt zeggen over fout taalgebruik van anderen moet je het wel zelf goed doen!

 2. Ben Spaans

  En nog meer ellende – zojuist gehoord – Nederlandse studente doet prestigieuze UVA studie (die van Amalia) en heeft echt moeite om in het Nederlands te kunnen schrijven….aaaaahhhh😱🥺😖😣😞

Reacties zijn gesloten.