De punctualiteit van ProRail

Ik moest laatst op een avond met de trein van Zutphen naar Apeldoorn. Er zaten misschien twintig mensen in het boemeltreintje. Ik zit ook wel eens in de forensentrein van Amsterdam-Zuid naar Den Haag HS. Daarin zitten honderden mensen, misschien wel duizend. Houd dat verschil even in gedachten als je het recente persbericht van ProRail leest.

De punctualiteit lag met 94,7% (punctualiteit <5 minuten) in het eerste halfjaar hoger dan in het eerste half jaar in 2010 (93,8%).

Wat fijn toch dat bijna een procentpunt meer treinen op tijd zijn. Maar het is natuurlijk niet het cijfer wat we nodig hebben. Wat we willen weten is hoeveel reizigers punctueel worden vervoerd. Als er eens een avondtrein tussen Zutphen en Apeldoorn uitvalt, is dat vervelend voor twintig mensen; het uitvallen van een spitstrein in de Randstad is veel erger. Beide tellen in de statistieken even zwaar.

Elke trein die op tijd rijdt is meegenomen, maar het feit dat uitgerekend dit cijfer naar buiten komt, suggereert vooral dat de spoorwegen het helemaal zo goed niet doen. Anders zou ProRail de feitelijk relevante cijfers wel naar buiten brengen. Ik sluit allerminst uit dat de overgrote meerderheid van die 5,3% van de teveel vertraagde treinen rijdt – of beter: vertraagd rijdt – in de Randstad.

Deel dit:

Een gedachte over “De punctualiteit van ProRail

  1. mischa

    uit persoonlijke ervaring weet ik dat vooral de grote intercity’s vertraging hebben. zo erg zelfs dat ik afgelopen winter bijna 90% van mijn reizen, van amsterdam naar barneveld, met minimaal een kwartier vertraging deed. en regelmatig werd deze dagelijkse reis met een uur vertraagd.

    daar hadden ook honderden mensen last van.

Reacties zijn gesloten.