Professor M. en de OPTA

Plato (Capitolijnse Musea, Rome)

De grens tussen echte professoren en kwakhistorici is vloeiend. Neem de brandspiegel waarmee Archimedes Romeinse schepen in brand zou hebben gestoken. Het staat niet in onze bronnen vermeld en de spiegel zou groter moeten zijn dan de spiegels die met de modernste technieken zijn gemaakt voor ’s werelds grootste sterrenwachten. Kortom, het kan niet, en je zou zeggen dat een echte academicus het Byzantijns verzinsel dus accepteert als een Byzantijns verzinsel. Maar nee, er is een professor die beweert dat Archimedes een stoomkanon bouwde. Inderdaad, er staat niets in de bronnen dat het tegenspreekt. Er staat immers überhaupt niets in de bronnen.

Maar het kan altijd absurder. In Delft woont professor M. Hij staat niet in de hooglerarenlijst van de Technische Universiteit, dus het zal wel een emeritus zijn. En hij heeft Atlantis ontdekt. In Aden.

So far, so good. Of er in Plato’s mythe een historische kern zit, is nu niet zo belangrijk. Waar het mij om gaat is dat professor M. een fanatieke mailer is, die zijn correspondentie naar iedereen stuurt die ook maar in de verte geïnteresseerd zou kunnen zijn. Dat ben ik niet, maar ik krijg zo ongeveer elke week een mailtje uit Delft, en zie zo dat hij correspondeert met mensen in Princeton of de VARA-radio. Het is ontroerend hoe beleefd men daar de (nogal verwarde) mail beantwoordt, maar het blijft spam. Wat ik nog kwalijker vind: professor M. schrijft ook naar de vrijwilligers die voor mij werken.

Het versturen van spam is in Nederland verboden en je kunt er aangifte van doen bij de OPTA. Dat heb ik dus gedaan, en dan krijg je het verzoek of je de rotzooi wil bewaren. Daar heb ik geen bezwaar tegen, maar na anderhalf jaar begint het me toch te irriteren dat er niets merkbaars is ondernomen, want zolang ik de spam moet bewaren, kan ik professor M. niet blokkeren met het spamfilter.

Zo keert het feit dat ik aangifte heb gedaan, zich dus tegen me. Ik vrees dat ik tot in lengte van dagen mailtjes mag doorsturen naar de OPTA. Dat is nog niet zo makkelijk, want je moet de header van de hoofdtekst gescheiden aanleveren. Verder had ik gehoopt van de spam te zijn verlost, maar in plaats daarvan moet ik de rommel dus bewaren en blijf ik ermee geconfronteerd worden – de afgelopen maand alleen al zes keer (17 dec, 10 dec, 5 dec, 4 dec, 29 nov, 21 nov).

Een professor die kwakgeschiedenis bedrijft en een overheid die de burger niet helpt. Hoe zou het toch komen dat de burger zijn vertrouwen in de kwaliteit van de overheidsdiensten aan het verliezen is?

Naschrift

En op 21 december was het weer raak, en wel om 12.03, 12.21 en 19.01. Dit is toch om gek van te worden.

Deel dit:

3 gedachtes over “Professor M. en de OPTA

  1. Geertje

    Wist je dat die professor ook een museum over Atlantis heeft, in zijn huis? Supertof 😀

Reacties zijn gesloten.