Laat die Oranjes toch met rust

frisoDe weekendkranten, het voorpaginanieuws:

 • NRC Handelsblad: “Hoe zal het brein van prins Floris zich houden?”
 • Het Parool: “Prins Floris in levensgevaar”
 • Trouw: “Angst om het lot van Friso”
 • De Volkskrant: “Toestand Johan Friso kritiek”

Er staat dus totaal niets in die artikelen. Rutte plichtmatigt dat Nederland meeleeft met de koninklijke familie, Willem-Alexander plichtmatigt dat men gesteund is door het medeleven. Dit is geen nieuws.

Nieuws is namelijk: datgene wat ons leven verandert. De Chinese oproep een bestand in Syrië te sluiten, een hoorzitting over Q-koorts, een uitspraak van de voorzitter van de eurolanden over de Griekse staatsschuld, het gerommel binnen de PvdA, zelfs het weerbericht: alles is méér voorpaginanieuws dan het ongeluk van een prins die niet in lijn is voor de opvolging.

Zulk nieuws is vooral een aantasting van de privésfeer van een familie. Helemaal bont maakte het Handelsblad het, met het bericht dat Friso Beatrix’ lievelingszoon is. Dat gaat de lezer niet aan en dat hoeven we niet te weten.

Ik vraag me steeds meer af waarom ik op zaterdag überhaupt de kranten nog lees.

Deel dit:

2 gedachtes over “Laat die Oranjes toch met rust

 1. Casper

  Spiijker op de kop, toppunt van nonnieuws:

  Volkskrant:
  Een dag na het ongeval van prins Johan Friso zijn tal van wintersporters naar de pistes van het skioord Lech getrokken. Lange rijen auto’s rijden door het toeristenplaatsje. Het lijkt een gewone zaterdag in het hoogseizoen van de wintersport.
  Dat er iets ernstigs is gebeurd, blijkt wel bij de Gasthof Post, waar de Oranjes al tientallen jaren verblijven tijdens hun wintersportvakanties. Tal van journalisten en fotografen hebben zich vandaag bij het hotel verzameld.

Reacties zijn gesloten.